zaterdag 9 maart 2019

Indrukwekkende ‘hemelse’ zonsondergang trekt wereldwijde aandacht. Zie jij de overeenkomsten?


Bron:  NIBURU NIEUWS

 

in Natuur en Milieu 9 maart 2019 07:30 11 Reacties 3,221 Bekeken
Een man heeft in Italië een bijzonder tafereel vastgelegd tijdens zonsondergang. De lucht leek te worden verlicht door een Christusfiguur die zijn armen spreidde, schrijft AccuWeather.
De viraal gaande foto, die op 1 maart is gemaakt, laat zien hoe zonnestralen de Tyrreense Zee bij de westkust van Italië beschijnen.
Ze lijken als gevolg van een opening in het wolkendek de vorm aan te nemen van de religieuze figuur.
Open armen
“Toen ik dat zag, wilde ik het graag vastleggen en delen,” zei Alfredo Lo Brutto tegen Barbara Di Palma, een verslaggever van een nieuws- en entertainmentprogramma op de Italiaanse tv.
“Ik herkende er gelijk Christus de Verlosser in, met open armen, alsof hij heel Agropoli wilde zegenen,” aldus de man.
Lo Brutto maakte de foto in zijn thuisplaats Agropoli, een havenplaatsje ten zuiden van Pompeï.
Delen
Lo Brutto, die werkzaam is als kunstenaar en kok, zei dat hij normaal gesproken niet erg actief is op social media, maar dat hij dit indrukwekkende beeld toch graag wilde delen.
“Ik wilde dat andere mensen het zouden zien omdat het zo mooi is,” zei hij.
Christusbeeld
De foto gaat inmiddels rond op social media en heeft ook de aandacht getrokken van de nieuwsmedia.
De figuur op de foto van Lo Brutto doet denken aan het beroemde Christusbeeld in Rio de Janeiro in Brazilië, meldde Fox News.

[AccuWeather]

Het raadsel van de verdwenen hittegolven. Hoe het KNMI historische hittegolven (ten onrechte) uit de boeken schrapte


Bron: NIBURU NIEUWS

 

Het KNMI heeft enkele jaren geleden ten onrechte een groot deel van de historische hittegolven uit de boeken geschrapt, zo concludeert een team van onafhankelijke onderzoekers in het rapport ‘Het raadsel van de Verdwenen Hittegolven’.
De temperatuurcorrecties van 1,9 graden Celsius die het KNMI toepaste op warme tot zeer warme dagen, zijn volgens de onderzoekers onverdedigbaar.
Na de hete zomer van 2018 stelde het KNMI in de media dat hittegolven nu veel vaker voorkomen dan een eeuw geleden.
Geknoeid
Het blijkt dat het KNMI flink heeft geknoeid met de cijfers.
Voor de correcties vonden er 23 hittegolven plaats in de periode 1901-1951, tegenover 19 hittegolven in de periode 1951-2018. Hittegolven kwamen vroeger dus vaker voor.
Door de temperatuurcorrecties of homogenisatie van het KNMI verdwenen 16 van de 23 oude hittegolven opeens.
Niet gelukt
Het is de onderzoekers niet gelukt om op basis van de procedure zoals beschreven door het KNMI de homogenisatie volledig te herhalen.
Met name jaren met warme zomers in het verleden worden door het KNMI sterk naar beneden bijgesteld. Zo lijkt het alsof het nu een stuk warmer is dan vroeger.
Ongedaan te maken
De onderzoekers raden aan om de homogenisatie ongedaan te maken en met een breder team een nieuwe start te maken.
Ze benadrukken dat het KNMI zich voorlopig zou moeten onthouden van claims over een vermeende toegenomen trend in hittegolven in Nederland.

Het rapport is hier te downloaden.

[De Staat van het Klimaat]

Een stofje in selderij blijkt kankercellen op 3 manieren te bestrijden. Dit zijn ze


 

 

Een stof in selderij blijkt een krachtig hulpmiddel te zijn in de strijd tegen borstkanker. Onderzoekers van de Universiteit van Missouri hebben de effecten van apigenine op borstkanker bestudeerd en ontdekt dat het zeer effectief werkt tegen tumoren die gelinkt worden aan progestageen. Dit hormoon vergroot het risico op borstkanker.
Selderij zorgt ervoor dat borstkankercellen zich minder gemakkelijk kunnen delen.
Professor biomedische wetenschappen Salman Hyder testte het effect van apigenine op ratten met een specifieke vorm van borstkanker.
Drie manieren
Het stofje vertraagde niet alleen de groei van tumoren, ook bleek dat de ratten minder snel tumoren ontwikkelden.
Apigenine is ook aanwezig in peterselie, sinaasappels, noten en appels.
“Apigenine gaat de verspreiding van menselijke borstkankercellen op drie manieren tegen,” zei Hyder.
Leukemie
“Het bevorderen van celdood, het voorkomen van celdeling en het onderdrukken van een gen dat geassocieerd wordt met kankergroei,” vervolgde hij.
Apigenine gaat ook de strijd aan met de bloedvaten die de kankercellen voeden door ze te vernauwen, aldus Hyder.
Het eten van selderij kan daarnaast leukemie voorkomen, zo is gebleken uit Gronings onderzoek.
Eierstokkanker
Maikel Peppelenbosch van de Rijksuniversiteit Groningen toonde aan dat apigenine werkt bij de bestrijding van bepaalde soorten leukemie.
Eerdere studies hebben aangetoond dat apigenine, dat ook in rode wijn en tomatensaus zit, vrouwen kan beschermen tegen eierstokkanker.

Vakbonden dreigen hun zaag in de verkeerde boom te zetten! 

Door Realpredictor
 

Opinie | Hans de Boer (VNO-NCW), Marc Calon (LTO Nederland) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland)

Na acht jaar onderhandelen hadden werkgevers en werknemers in november op een haar na overeenstemming bereikt over een nieuw pensioenstelsel.
Toen liepen de bonden weg, en lieten daarmee een unieke mogelijkheid liggen om voor ouderen indexering weer mogelijk te maken, én jongeren de zekerheid van een goed pensioen te geven.

Het laatste brandende punt was de AOW-leeftijd. Nederlanders worden steeds ouder, maar in welke mate kan je de AOW-leeftijd blijven oprekken? We vinden allemaal dat je dat aan grenzen moet binden. Zeker voor bepaalde zware beroepen.

De vakbonden hebben voor 18 maart, vlak voor de verkiezingen, stakingen aangekondigd. Dat is vreemd. Men blaft niet alleen tegen de verkeerde boom, maar zet er ook nog eens de zaag in. Deze politieke stakingen treffen ondernemers die geen enkele invloed hebben op het kabinetsbeleid en de AOW-leeftijd. Zij wensen deze rekening dan ook niet te betalen, en wij zien het als een aanslag op de arbeidsverhoudingen.

Onlangs wees minister Koolmees erop dat het vastpinnen van de AOW-leeftijd op 66 jaar betaald moet worden uit belastingen en premies. Wij vinden dat verstorend in de relatie met onze werknemers. Zij zijn nu immers al ontevreden omdat zij te weinig terugzien van de hogere brutolonen in hun besteedbare inkomen, vanwege de hoge lasten.

Het is vreemd dat de kosten van de verzorgingsstaat voor werknemers nog steeds verborgen zijn. Digitalisering maakt het mogelijk inzicht te geven, zodat mensen een betere afweging kunnen maken tussen maatschappelijke wensen en de kosten daarvan. Digitalisering maakt mogelijk dat werkgevers niet langer premies afdragen, maar dat werknemers dit zelf doen, bijvoorbeeld via een zogenoemde G-rekening.

Waarom bouwt de vakbeweging niet door op alles wat we al hadden afgesproken? Waarom kiezen ze vlak voor de verkiezingen voor stellingnames aan de politieke flanken, terwijl wij meer dan ooit samen verantwoordelijk zijn voor het economisch welzijn van onze achterbannen?

Lees hier verder: https://fd.nl/opinie/1291979/vakbonden-dreigen-hun-zaag-in-de-verkeerde-boom-te-zetten#


Hollywood KNOWS What's Coming! Russia And Potential World War?

https://youtu.be/ZNFAkV3HN78


Source: Truth unveiled777

Jesus Showed Me Hell & Why People Go There


https://youtu.be/YTvxmAffLgo

Source:

Lisa dies and goes to Heaven, meets Jesus! - NDE


https://youtu.be/dJrHoF89IEs

Source: truthrabbit

Time Traveler From 2033 Gives Timeline of Future Events


https://youtu.be/7h_cCtiqFA0

Source: APEX TV

5 People Who Claim to be Time Travelers


https://youtu.be/0nliDpL-MIQ

Source: Deburke321

Lesbian couple wanted to get married but then God intervened!

https://youtu.be/1mc-2NIj_uw

Source:   

Greenpeace oprichter: Opwarming door menselijke CO2 is totale hoax en bedrog 
‘In klimaatagenda is wetenschap vervangen door bijgeloof en een giftige combinatie van religie en politieke ideologie’
 GroenLinks en D66 leiden een partijkartel, waar behalve de VVD, het CDA en de CU bijna alle andere partijen –met uitzondering van de PVV en het FvD- toe gerekend moeten worden, dat hetzij onwetend, hetzij opzettelijk een klimaatbeleid aan ons opdringen dat door de mede oprichter van Greenpeace, dr. Patrick Moore, een ‘totale hoax en bedrog’ wordt genoemd, ‘waarin wetenschap is vervangen door bijgeloof en een giftige combinatie van religie en politieke ideologie.’ Zelfs de regeringspartijen met ‘christelijk’ in hun naam lijken hun traditionele God te hebben ingeruild voor de linksliberale afgod van ‘het klimaat’ en in bredere zin ‘de planeet’. Moore waarschuwde een paar dagen geleden al dat dit beleid, dat enkel rust op ideologische verzinsels -maar desondanks speerpunt is van het kabinet Rutte-, diepe ellende, armoede en massasterfte zal veroorzaken.
 
‘Door de hele geschiedenis heen wordt angst gebruikt om controle te krijgen over het denken, het geld en al het andere van de mensen,’ zei Moore in een interview met Breitbart News. ‘De klimaatcatastrofe is uitsluitend een angstcampagne – nou, angst èn schuld. Je wordt bang gemaakt dat je je kinderen ombrengt omdat je hen in een SUV die CO2 in de atmosfeer uitstoot vervoert, en je voelt je daar dan schuldig over. Er is geen sterkere motivatie dan deze twee emoties.’
 
Politici en wetenschappers ingelijfd en gecorrumpeerd, bedrijven werken gretig mee
 
De Greenpeace oprichter zegt dat de milieu- en klimaatbeweging de meeste politici heeft ingelijfd en gecorrumpeerd, zodat die hun controle over de gewone man verder kunnen versterken. Zogenaamd ‘duurzame’ en ‘groene’ bedrijven werken daar graag aan mee, omdat zij daarvoor met bergen belastinggeld, opgebracht door de burgers, worden gesubsidieerd.
‘En zo heb je de groene beweging die verhaaltjes bedenken om het publiek angst aan te jagen. Daarnaast heb je de echokamer van de media –nepnieuws- die tegen iedereen maar blijven en blijven herhalen dat ze hun kinderen doden (of in gevaar brengen). Dan heb je de groene politici die met overheidsgeld wetenschappers kopen om die angstverhalen met quasi wetenschappelijke cijfers te ondersteunen... Wetenschappers die dat gewillig doen, omdat ze feitelijk verslaafd zijn aan overheidssubsidie.’
Ook investeerders en veel (grote) bedrijven doen gretig mee met deze angstagenda, omdat hen dit tal van lucratieve klimaat- en energie opdrachten oplevert die met belastinggeld worden betaald.
‘En als ze het hebben over de 99% consensus die er onder wetenschappers over klimaatverandering zou zijn, dan is dat een compleet belachelijk en met valse cijfers. De meeste van deze ‘wetenschappers’ –bewust tussen aanhalingstekens- die deze ramptheorie verspreiden worden betaald met publiek geld... Deze zogenaamde wetenschappers zijn voornamelijk bezig met het produceren van nog meer angst, zodat politici dat kunnen gebruiken om het denken van de mensen onder controle te krijgen en zo hun stemmen te vergaren. Sommige mensen raken er dan echt van overtuigd dat die politici hun kinderen van de ondergang kunnen redden.’
 
‘Grootste bedreiging voor de Verlichting sinds Galileo’
 
Het verzinsel van antropogene (door mensen veroorzaakte) klimaatopwarming is volgens Moore dan ook een bedreiging voor het moderne denken zelf, zoals Galileo ook werd vervolgd omdat hij –met de echte feiten- tegen de toen heersende verkeerde opvattingen inging.
‘Het is afschuwelijk dat de klimaatagenda de grootste bedreiging voor de Verlichting sinds Galileo is. Niets komt zelfs maar in de buurt. Wat er nu gebeurt is een slechte zaak in de geschiedenis van de wetenschap. Het is de grootste leugen sinds mensen nog dachten dat de aarde het centrum van het heelal was... Galileo ontdekte dat de zon het centrum van het zonnestelsel is en de aarde daarom heen draait. De Katholieke Kerk veroordeelde hem daarvoor tot de dood. Enkel omdat hij dit publiekelijk introk mocht hij de rest van zijn leven onder huisarrest doorbrengen.’
‘Dit gebeurde rond het begin van wat we nu de Verlichting noemen, toen we in plaats van bijgeloof en zaken zoals onzichtbare demonen de wetenschap gingen gebruiken om kennis te vergaren... En nu heeft de klimaatagenda de wetenschap vervangen door bijgeloof en een giftige combinatie van religie en politieke ideologie. Hier zit geen waarheid in. Dit is een totale hoax en bedrog.’
 
Ondergang Westerse beschaving dreigt door ‘grootste bedrog in de geschiedenis’
 
Moore is niet de enige klimaatactivist die zich op grond van de echte wetenschappelijke feiten ‘bekeerde’ van extremist tot realist. Zo noemde ook wijlen John Coleman, meteoroloog en medeoprichter van The Weather Channel, door mensen veroorzaakte opwarming door CO2 ‘het grootste bedrog in de geschiedenis’. Coleman gaf destijds zijn lidmaatschap van de Amerikaanse Meteorologische Vereniging (AMS) op omdat hij concludeerde dat de organisatie werd gedreven door een politiek-ideologische agenda, en niet door wetenschap.
Het buitengewoon kwalijke is dat deze valse agenda het overgrote deel van de politiek en media heeft overgenomen, waardoor die vrijwel ongestoord in staat zijn om ook ons volk zover te krijgen onze welvaart op te geven en het leven van onze (klein)kinderen in diepe armoede en ellende te storten, en dat om de uitstoot van een voor de natuur broodnodig gas, CO2, te beperken, wat de opwarming van de planeet met welgeteld een twintigste van één graad moet afremmen.
Naast wetenschap, rede en gezond verstand lijken daarom ook verantwoordelijkheid en medemenselijkheid volledig overboord te worden gegooid. We moeten en zullen als volk en mensheid onszelf opofferen op het altaar van de afgod van het linksliberale establishment. Toekomstige generaties in landen die weigeren mee te doen zullen straks in hun geschiedenisboekjes uitgebreid, en met een mix van ontzetting en minachting, beschrijven hoe de ooit ver ontwikkelde Westerse beschaving zichzelf bewust in de afgrond stortte, en er daarbij alles aan deed om ook de rest van de mensheid in zijn fatale val mee te slepen.
 
Xander
(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: WikiMedia Commons, auteur: Friends of Europe, bron: Flickr: pic 0030, licentie: CC A 2.0 generic

Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije laatste bastion tegen islamisering

           

DE OOST-EUROPESE LANDEN MET HERSENS! 


De Midden- en Oost-Europese EU-lidstaten willen helemaal geen immigranten, en zeker niet als het moslims zijn, omdat ze van tevoren al wel weten dat die groepen zich nooit aan hun cultuur zullen aanpassen… ‘Het EU-migratiebeleid heeft gefaald. Ze integreren simpelweg niet: is er ook maar één land waar dat wel is gelukt? De meesten komen niet naar Europa vanwege gevaarlijke omstandigheden in hun thuisland, maar omdat ze willen profiteren van de economie. En geen enkel land mag worden gedwongen om grote aantallen moslimmigranten op te nemen, en daardoor de eigen cultuur en samenleving te laten islamiseren.’, zei de Hongaarse regeringsleider Viktor Orbán… 

oostbloklanden

https://ejbron.wordpress.com/2019/03/07/hongarije-polen-tsjechie-en-slowakije-laatste-bastion-tegen-islamisering/Nieuwe peiling bevestigt: Er zal een ruk naar rechts in Europa plaatsvinden!


            


(Vertaling: E.J. Bron)

Brussel – Dit zouden wel eens de spannendste Europese Parlementsverkiezingen in tijden kunnen worden en het geschreeuw van de linkse imperialisten is niet voor niets al zo groot van tevoren: Volgens een peiling van het opinieonderzoeksinstituut INSA in samenwerking met andere Europese opinieonderzoeksinstituten in zes Europese landen dreigt er bij de Europese Parlementsverkiezingen in mei “een ruk naar rechts”.

journalistenwatch

Volgens de peiling kan de fractie “Europa van Naties en Vrijheid” (ENF) van “rechtse” partijen (o.a. de FPÖ uit Oostenrijk, LEGA uit Italië, Rassemblement National uit Frankrijk, PVV uit Nederland, Vlaams Belang uit België) haar zetels bijna verdubbelen van 37 naar 67, bericht de “Bild-Zeitung”Het beste nieuws is echter: de fracties van de “conservatieve” [christendemocratische!] (EVP) en sociaaldemocratische partijen (S&D) verliezen dramatisch.

De EVP verliest 43 zetels (van 217 naar 174), de S&D 45 zetels (van 186 naar 141). Zodoende is een grote coalitie op Europees niveau niet mogelijk. De fractie van ALDE (liberalen) wint 33 zetels (van 68 naar 101).

De Europese Groenen (EFA) verliezen acht zetels (van 52 naar 44). De Europese linksen (GUE) verliezen slechts één zetel (van 52 naar 51). De rechts-conservatieve en EU-kritische fractie ECR verliest 24 zetels (van 75 naar 51).

De Europese “rechts-populisten” van de EFDD winnen er een zetel bij (van 41 naar 42). De partijen die zich niet bij een fractie hebben aangesloten, verliezen 14 zetels (van 22 naar 8). In drie van de zes landen, waarin peilingen over de Europese Parlementsverkiezingen worden gehouden, zijn rechtse partijen de sterkste kracht. In Frankrijk is het de “rechts-extreme” partij van Marine Le Pen (Rassemblement National met 23%), in Italië de LEGA (met 33,4%), in Polen de eurokritische partij PiS (42%).

De FPÖ in Oostenrijk staat op de derde plaats met 24%. In Duitsland gaat de CDU/CSU aan de leiding met 29%. De SPD staat op de tweede plaats (16%), direct gevolgd door de Groenen (15%). Dan volgen de AfD met 12%, Die Linke met 9%. Voor de peilingen werden van 27 februari tot 1 maart in Duitsland 4000 en in Oostenrijk 1000 mensen (allebei door INSA) geënquêteerd. In Italië (opinieonderzoeksinstituut SWG) werden 1500 mensen geënquêteerd. In Spanje (opinieonderzoeksinstituut SigmaDos) waren het in totaal 1000 mensen, in Polen (opinieonderzoeksinstituut IBRIS) 1100 mensen en in Frankrijk (opinieonderzoeksinstituut Ifop) in totaal 1004 mensen. Op 23 en 26 mei kiezen 400 miljoen EU-burgers in 27 lidstaten een nieuw parlement.

Lees hier verder: Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

https://ejbron.wordpress.com/2019/03/09/nieuwe-peiling-bevestigt-er-zal-een-ruk-naar-rechts-in-europa-plaatsvinden/


Nederlandse islamitische geleerde: “Geen enkel westers land heeft met succes moslims geïntegreerd”

 

Door Realpredictor
8 MAART 2019 DOOR CHRISTINE DOUGLASS-WILLIAMS
 
Ruud Koopmans

"Islamitische geleerde: geen enkel westers land heeft met succes moslims geïntegreerd", door Thomas D. Williams, Breitbart , 8 maart 2019:

"De Nederlandse auteur en socioloog Ruud Koopmans zei deze week dat moslims moeilijker te integreren zijn in de westerse samenleving dan andere migrantengroepen vanwege een letterlijke interpretatie van de koran die wijdverspreid is onder moslims."

Koopmans noemde dit een 'bedreiging voor de wereldvrede'. De meeste moslims zijn het erover eens dat 'moslims moeten terugkeren naar de wortels van de islam', terwijl maar liefst '75 procent denkt dat er maar één interpretatie van de koran mogelijk is waaraan elke moslim moet vasthouden . "Die interpretatie is een normatieve islam, en die heeft geresulteerd in meer dan 11 miljoen moslims die vermoord werden omdat ze niet genoeg moslim waren sinds 1948, samen met ontelbare niet-moslims. Het is ook dezelfde interpretatie die voor een millennium en meer de wereld in twee kampen heeft verdeeld: het House of War (Infidel-landen) en het House of Islam (islamitische landen), met het mandaat dat de laatste de eerste moet veroveren.

Jihad Watch en andere organisaties die de principes van de vrije samenleving in het Westen ondersteunen, waarschuwen al lang voor deze waarheden, terwijl linksen en islamitische supremacisten ze verdoezelen en de fundamenten van samenlevingen die gebouwd zijn op mensenrechten en vrijheid. Het is een sleutel tot begrip van de wereldwijde jihad om het feit te accepteren dat de jihad-imperatief geworteld is in de islamitische doctrine. Dit inzicht zal het Westen in staat stellen om stevig voor de vrijheid te staan ​​en een verstandig beleid te ontwikkelen, inclusief een einde aan de open deur immigratie die de hijrah (jihad door immigratie) bevordert.

In 2035 zijn wereldwijd meeste baby’s moslim!

https://www.jihadwatch.org/2019/03/dutch-islamic-scholar-no-western-country-has-successfully-integrated-muslims


DE LAATSTE SYRISCHE STAD NU ONDER ISIS CONTROLE!

Last Syrian city under ISIS control

Grootschalige fraude met sociale huurwoningen


 De woningzoekenden betaalden drie tot zevenduizend euro per woning aan de criminelen.


 

Een groep louche bemiddelaars heeft vermoedelijk tientallen sociale huurwoningen in Amsterdam met valse documenten aan frauderende huurders toegespeeld.
De woningzoekenden betaalden drieduizend tot zevenduizend euro per woning aan de criminelen. Het fraudeteam van woningcorporatie Ymere heeft de fraude ontdekt.

Dit maken Ymere en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) vrijdagavond bekend. Zeven valse dossiers zijn door het fraudeteam onderschept. De fraudeurs presenteerden zichzelf als doorstromers die al heel lang een huurhuis hadden en daarom met voorrang in aanmerking kwamen voor een andere sociale huurwoning.

In werkelijkheid hadden ze geen huis hadden of kwamen ze niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Nog vele andere verdachte verhuringen via Woningnet worden door Ymere en andere corporaties onderzocht.

Professionele bende
Ymere en AWFC spreken van een "professionele bende". De namen van de criminele bemiddelaars zijn doorgegeven aan de politie. De corporatie heeft ook de fraudeurs die in de sociale huurwoningen zijn gaan wonen op de korrel. Alle andere Amsterdamse woningcorporaties zijn gealarmeerd en doorzoeken momenteel hun eigen administratie op woonfraude.

Egbert de Vries, directeur van de AFWC, zegt dat de corporaties dankzij Ymere weten op welke fraude ze moeten letten. Hij heeft goede hoop dat daarom nieuwe gevallen worden voorkomen. Andere corporaties hebben volgens De Vries overigens al sterke aanwijzingen dat valse bemiddelingen bij hen momenteel ook voorkomen.

Illegale onderverhuur
"Dit gaat om fraude met documenten," aldus De Vries. "Daarnaast kampen we ook met illegale onderverhuur." In totaal betreft het volgens eerdere schattingen ruim tien procent van alle sociale huurwoningen, ofwel tussen de 16.000 en 18.000 sociale huurwoningen.

Ymere ontdekte de documentfraude enkele weken geleden. Twee medewerkers van het fraudeteam stuitten op "onregelmatigheden" bij kandidaat-huurders. Na verder graven concludeerde Ymere dat het niet ging om incidentele vervalsingen, maar om structurele fraude.

Coen Springelkamp, woordvoerder van Ymere, zegt dat de criminelen professioneel te werk gingen. "Inkomensverklaringen, uittreksels uit het Bevolkingsregister, alles behalve het ID-bewijs zag er volgens onze expert, Sonja Vink, bedrieglijk echt uit."

Vink werkt al meer dan vijftien jaar in het fraudeteam. Zij is de meest ervaren collega van haar ploeg met zeven mensen, maar zegt nog nooit zo'n professionele aanpak te zijn tegengekomen.

Delen
"Wij delen alle informatie met Amsterdamse corporaties en collega's in de rest van het land," zegt Springelkamp. "We doen dat omdat we vermoeden dat de fraude ook elders speelt. Ruim een jaar geleden werd een soortgelijke fraude ontdekt in Den Haag."

In geval van fraude worden huurcontracten vernietigd en komen huurders op straat te staan. De fraudezaak komt op een gevoelig moment. De Tweede Kamer vergadert volgende week over het onderwerp. Woonfraude in Amsterdam beweegt zich al vele jaren rond de tien procent, maar waarnemers denken dat het ook wel twintig procent kan zijn.

Lees ook: Corporaties ontbonden 821 huurcontracten om fraude


vrijdag 8 maart 2019

ING wereldwijd failliet dankzij Rusland

OM en Fiod ‘bovenop’ mogelijk nieuwe witwasaffaire ING

dinsdag 5 maart 2019

First Lady Melania Trump takes off on three-state tour


 

 


This week, First Lady Melania Trump is taking her “Be Best” initiative across America, with visits to Oklahoma, Washington, and Nevada beginning today.

Be Best lifts up children—both in America and throughout the world—by focusing on three pillars that the First Lady announced last spring: encouraging childhood well-being, promoting positive social media use, and supporting families hurt by opioid abuse. Her efforts included a major trip to Africa last fall, where she met with leaders in Ghana, Malawi, Kenya, and Egypt.

First on today’s trip was a visit to the Dove School of Discovery in Tulsa, Oklahoma. Recipient of the 2018 National School of Character Award, Dove School prides itself on the first pillar: the well-being of children. It’s one of a group of five public charter schools that aims to incorporate character development into all of its classrooms from pre-kindergarten through 12th grade.

The First Lady sat in on three classrooms, getting a firsthand look at the unique curriculum across different grade levels. She joined pre-K children for an activity that encouraged young students to think about how they can show kindness in their own lives, and she observed sixth-grade science students broken up into teams to emphasize communication and teamwork skills.

“I cannot emphasize further the importance of character-based education for our children,” the First Lady said. “[Dove schools] are sculpting our next generation by creating a foundation of youth with strong character. I know they will go on to do great things.”

At her next stop, the First Lady traveled to Seattle, Washington, to promote the role that tech companies can play in child welfare—including applications to teach children online safety. “She is a mother herself first and foremost, so she understands the importance of social media and the impact it has on children as they’re growing up,” the First Lady’s spokeswoman Stephanie Grisham said.

The story behind First Lady Melania Trump’s “Be Best” campaign

In photos: The First Lady meets students in Tulsa, Oklahoma

HET EUROPESE BINNENHALEN VAN ASIELZOEKERS KOST ONS BERGEN GELD, HET UITZETTEN OOK!

 
            

Er zijn vanaf 2014 71.000 Syrische immigranten bijgekomen. Ongeveer een stad ter grootte van Gouda. De bevolking van Nederland groeit voornamelijk door migratie, aldus het CBS

In 2018 vroegen 20.353 mensen asiel aan in Nederland. In 2017 waren dat er 14.716. Het grootste deel daarvan is afkomstig uit Syrië (2.956 personen) en Iran (1.869). 6.463 mensen herenigen zich in 2018 als nareiziger met hun familielid in Nederland.

Lidstaten zullen zelf hun uitzettingen moeten doen en daarvoor ook zelf de kosten moeten dragen, want op de Euro-top is niet afgesproken daarbij te helpen. De herkomstlanden willen hun emigranten uiteraard niet terug, daarvoor zullen we ze nog decennia moeten betalen, wat hen ook weer een motief geeft hun grenzen naar het noorden niet al te goed te bewaken, waardoor er meer ‘vluchten’ en waarvoor we ook weer zullen moeten betalen. Het lijkt er op dat we de komende generatie een fikse stroom mensen heen en weer gaan vervoeren. Geen enkele Europese politiek leider zal durven zeggen hoeveel ons dit de komende decennia gaat kosten, maar reken maar eens een paar miljoen retour bustickets Rome – München, Athene – Parijs of Malaga – Amsterdam uit.

Ondertussen maken wij ons in Europa wel afhankelijk van de medewerking van de machthebbers in Noord-Afrika, die er belang bij hebben af en toe de grenscontroles te verslappen om de prijs voor hun medewerking zo hoog mogelijk te houden. Van tijd tot tijd zullen er ook leiders ons helemaal niet gunstig gezind zijn.
Het uitzetten zal hierdoor zo veel mogelijk worden bemoeilijkt!

Ook de groepen die ongetwijfeld nog hierheen gaan komen, al dan niet illegaal, zullen voor een (groot) deel de eigen cultuur en religie behouden, in ieder geval voor enkele generaties (honderden jaren). Velen willen niet veranderen en vooralsnog dwingen we ze ook niet echt om dat wel te doen. Ook door dit feit zal het vinden van een passende baan worden bemoeilijkt, o.a. vanwege het religieuze dagelijks in werktijd verplicht bidden! Deze  reden wordt door de asielzoekers gretig gebruikt voor hun werkafwijzing en het hierdoor (zonder enige inspanning) gratis ontvangen van hun levenslange  uitkeringen!Lees ook dit: Minister SlechteGrappenhuis heeft 1750 uitkeringen uitgedeeld aan ‘vluchtelingen’   https://liefdevoorhollandblog.wordpress.com/2017/11/29/asieltsunami2/


Catch-Up With David: with Nextdoor CEO Sarah Friar Goldman Sachs

 

04 MAR 2019
Catch-Up With David: with Nextdoor CEO Sarah Friar
21:32
Replay
In this episode of Catch-Up With David, Goldman Sachs CEO David Solomon sits down with Sarah Friar, chief executive officer of Nextdoor, at the firm’s annual Technology and Internet Conference in San Francisco.  They discuss her experience growing up in Northern Ireland, her journey to Silicon Valley where she first entered into the startup world as chief financial officer and face of Square and her commitment to expanding opportunities for both local and women-run businesses. Friar, who joined Nextdoor last year, describes the company’s mission to build stronger communities, “what’s different about Nextdoor versus maybe other social media sites is you actually don’t know the people that you’re joined and connected to.  So very few people in the U.S. today know their neighbor.  But by bringing people together in an online way you’re actually helping to create the conduit for them to get together in an offline way.” As Friar aims to grow the platform and connect neighbors around the world, she’s tapping into the lessons learned from past experiences to settle into her new role, “I think the number one lesson across all those experiences is people first,” explains Friar, “you get your people right, everything else just works. Everything else falls into place.”   

‘WWF financiert schenders van mensenrechten’


            

Het World Wide Fund for Nature (WWF) financiert paramilitaire groepen die de mensenrechten schenden. De hulporganisatie weet hier al jaren van, maar bleef hier gewoon mee doorgaan.

Waar wordt het WWF van beschuldigd?

Uit het maandag verschenen onderzoek blijkt dat het WWF (moederorganisatie van het Nederlandse WNF) in nationale parken in Azië en Afrika met wapens, high-tech apparatuur en geld direct paramilitaire groepen steunt die zich schuldig maken aan geweld, martelingen, verkrachtingen en moord tegen inheemse gemeenschappen.

De site heeft documenten in handen waaruit zou blijken dat het WWF op de hoogte is van hoe dorpelingen worden mishandeld met riemen, aangevallen met machetes, bewusteloos zijn geslagen met bamboestokken, zijn beschoten en vermoord door het WWF-gesteunde troepen die stroperij moeten tegengaan.

Uit die documenten blijkt ook dat het WWF een voorstel om indringers van parken dood te schieten goedkeurde en plundertochten in omliggende dorpen financierde. In één Afrikaans land zou het verwikkeld zijn geraakt in een schimmige wapendeal met een leger dat door de straten paradeerde met de afgehakte hoofden van vermeende criminelen. En om parkrangers te voorzien van inlichtingen zette het spionagenetwerken op met lokale informanten.

De site noemt het voorbeeld van een Nepalese boer die er valselijk van werd beschuldigd een hoorn van een neushoorn in zijn achtertuin te hebben begraven. Hij werd door rangers van het Chitwan National Park opgepakt en doodgemarteld. Uit de autopsie bleek dat de man zeven gebroken ribben had en blauwe plekken over zijn hele lichaam. De rangers zijn niet vervolgd en het WWF financiert hen nog steeds.

In een ander voorbeeld uit 2017 werd een jongetje van 11 jaar uit Kameroen voor de ogen van zijn ouders gemarteld door rangers. Het dorp diende namens de ouders een een klacht in bij het WWF, maar hoorden daar vervolgens niets meer van. Ook deze rangers worden betaald door het WWF.

Dat meldt nieuwssite Buzzfeed maandag op basis van een onderzoek van een jaar in zes landen. Vier vragen en antwoorden.

Het WWF laat in een reactie weten dat het wreedheden van partners niet tolereert. ‘De schending van mensenrechten is totaal onacceptabel en kan nooit worden gerechtvaardigd in de naam van natuurbehoud.’

De organisatie is naar eigen zeggen ‘een onafhankelijk onderzoek’ gestart naar aanleiding van de bevindingen van Buzzfeed.

Lees hier verder: https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2019/03/geld-van-wwf-gaat-naar-mensenrechtenschenders-675571/?&utm_source=elsevierweekblad&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=EWO%20-%202019%20maart&utm_term=5041&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Header


PRIMEUR!: “De Ondergang van Nederland”


 PRIMEUR!: “De Ondergang van Nederland”


(Door: Mohamed Rasoel)
Lang geleden, in 1990, verscheen als een donderslag bij heldere hemel het boek “De Ondergang van Nederland”, geschreven door ene Mohamed Rasoel, en zette heel Nederland op zijn kop. Terwijl in het boek gewaarschuwd werd voor de problemen met de islam, was er vrijwel direct twijfel over de identiteit van de schrijver. Het taalgebruik was namelijk van een te hoog niveau; het moest wel van een bekende schrijver zijn, en niet van diegene die het boek zou hebben geschreven, Rasoel dus…
Ondertussen werd er over het inmiddels verboden boek in de kranten en op televisie meer gedebatteerd dan over welk ander onderwerp dan ook. Jan Lenferink waagde zelfs een poging om Rasoel te ontmaskeren door diens Palestijnse sjaal van z´n gezicht te trekken.
Jaren later deed de hoogleraar taalkunde, Teun van Dijk, nog een grondig onderzoek naar de herkomst van de tekst. Hij kwam tot de conclusie dat de schrijver niemand minder dan Gerrit Komrij moest zijn. Hij schreef er zelfs een boek over. Daarop schreef Gerrit Komrij eveneens een boek, waarin hij zijn betrokkenheid ontkende, en hij daagde Teun van Dijk voor de rechter. Uiteindelijk bleef het een raadsel wie het boek daadwerkelijk had geschreven. Later pleitte de PVV er in de Tweede Kamer zelfs voor om het boek te verspreiden op alle middelbare scholen.
Nu (tijdelijk) te koop, voordat het weer verboden wordt. Bestel het HIER voor het luttele bedrag van € 14,95!

Door:
Mohamed Rasoel

 (voor www.ejbron.wordpress.com)

https://ejbron.wordpress.com/2019/03/05/primeur-de-ondergang-van-nederland/

maandag 4 maart 2019

Troika Laundromat, de witwasmachine van de Russische elite


    
04/03/19 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:23
 
Via twee Litouwse banken hebben schermbedrijven in belastingparadijzen voor miljarden euro's aan Russisch geld anoniem de wereld rondgestuurd. Een deel van het verdachte geld is in België beland. Dat blijkt uit de Troika Laundromat, een nieuw internationaal journalistiek onderzoek waar Knack aan meewerkte.
 

1. Welke gegevens zijn precies gelekt?

Het nieuwe gegevenslek bevat meer dan 1,3 miljoen banktransacties en andere documenten zoals e-mails, facturen, oprichtingsaktes en contracten. De informatie werd door verschillende bronnen gelekt aan het Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) en de Litouwse website 15min.lt.
De gelekte banktransacties slaan op meer dan 238.000 bedrijven. Ze geven een unieke inkijk in een financiële wereld die normaal compleet onzichtbaar blijft voor het grote publiek, omdat het voornamelijk gaat om betalingen door vennootschappen opgericht in belastingparadijzen zoals Belize, Panama en de Britse Maagdeneilanden. Die offshore bedrijven bieden anonimiteit: het is vaak niet duidelijk wie er écht achter schuilgaat. Dat roept vragen op over de origine van het geld. De offshore bedrijven hadden bankrekeningen bij de Litouwse banken Ukio Bankas en Snoras. Die twee banken functioneerden voor Russisch geld als een soort toegangspoort tot Europa en de VS.

2. Wat is de link met België?

In de gelekte gegevens vinden we 3483 overschrijvingen van Litouwse bankrekeningen op naam van offshore vennootschappen naar Belgische bankrekeningen, voornamelijk uit de periode 2006-2009. Het gaat om betalingen voor voeding, kledij, IT-materiaal, diensten, electronica, grondstoffen, trucks, transport en tal van varia -zoals fotografiemateriaal, radiatoren, horloges, juwelen en cosmetica.
An sich is het geen probleem dat een Belgisch bedrijf een betaling ontvangt uit een offshore vennootschap in een belastingparadijs. Zolang die betaling maar gebeurt in ruil voor goederen en diensten. En zolang de herkomst van het geld maar duidelijk is. Maar het is per definitie zeer moeilijk om de uiteindelijk begunstigden van offshore vennootschappen te achterhalen, net omdat zo'n constructies anonimiteit bieden.
Een Belgische fruithandel ontving het hoogste totaalbedrag van de 3483 transacties. Tussen 2005 en 2008 kreeg het bedrijf in 181 stortingen in totaal bijna 14 miljoen euro, afkomstig van onder meer vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden met een Litouwse bankrekening. 'Wij exporteren fruit naar Rusland, vooral peren', reageert de fruithandel. 'Wij zijn al blij dat we betaald worden. Voor ons is het onmogelijk om te checken vanwaar het geld precies komt. Zeker sinds het Russisch embargo op Europees fruit is het alleen maar erger geworden. Russische importeurs smokkelen het fruit in hun land binnen, maar kunnen natuurlijk niet op een officiële manier hun geld sturen. Ik lig er al lang niet meer wakker van, want al deze zaken zijn uitgebreid door de Belgische overheid onderzocht. Wij moeten kunnen aantonen dat voor de betalingen effectief fruit is geleverd én dat de betalingen in onze boekhouding zijn opgenomen. En ik kan u verzekeren dat wij niet de enige Belgische fruithandel zijn die op die manier uitbetaald wordt.' Dat laatste klopt. In de gelekte data zien we hoe dezelfde vennootschap op de Britse Maagdeneilanden naar minstens tien andere Belgische fruithandelaars geld overschreef.

Een gerenommeerd technologiebedrijfontving op zijn Belgische bankrekening dan weer het hoogste individuele bedrag. In december 2007 betaalde een schermbedrijf uit Belize vanop een Litouwse bankrekening bijna 1,3 miljoen euro in één overschrijving aan het technologiebedrijf. 'Voor huishoudelektronika en accessoires', stond erbij. In totaal ontving het bedrijf tussen 2005 en 2009 bijna 4 miljoen euro vanuit Litouwse bankrekeningen, onder meer ook op naam van bedrijven in Panama en de Britse Maagdeneilanden. 'Het betreft betalingen die het gevolg zijn van reguliere commerciële verkopen en werden ontvangen op de Belgische bankrekening aangehouden bij een gereputeerde internationale bank', reageert het bedrijf. 'Alle wettelijke verplichtingen in de relatie tot deze handel werden nageleefd.'
Op dinsdag 5 maart en woensdag 6 maart berichten Knack.be en Knack meer uitgebreid over de betalingen aan België -én over de rol van de Belgische banken en toezichthouders.

3. Van waar komt de naam Troika Laundromat?

'Laundromat' of wasserette verwijst naar witwassen: door geld rond te sturen van de ene bankrekening naar de andere, ontstaat een onontwarbaar kluwen van transacties. Daardoor is het voor banken en toezichthouders vrijwel onmogelijk om de échte origine van het geld te achterhalen. Wanneer het geld van criminele oorsprong is, dan is er sprake van witwassen.
'Troika' verwijst naar de Russische bank Troika Dialog, ooit Ruslands grootste private investeringsbank. Binnen de 1,3 miljoen gelekte bankgegevens ontdekten OCCRP-journalisten immers één zeer interessant doorsluissysteem dat met de hulp van Troika Dialog was opgezet. Het gaat om een constellatie van 75 offshore bedrijven, opgericht vanaf het midden van de jaren 2000 door medewerkers van Troika Dialog. Minstens 35 van die 75 offshores hadden een bankrekening bij de Litouwse bank Ukio Bankas. Het systeem - door journalisten Troika Laundromat gedoopt - werd in de periode 2006-2012 gebruikt door de Russische elite om geld wit te wassen maar ook om op een verborgen manier investeringen te doen en belastingen te ontwijken. Een onafhankelijke afdeling van Troika Dialog zette het hele systeem niet enkel op, maar stuurde het ook aan, zo blijkt uit de gelekte documenten. Drie bedrijven in de Britse Maagdeneilanden vormden de hoeksteen van de hele opzet: Brightwell Capital Inc, Gotland Industrial Inc en Quantus Division Ltd. De drie betaalden aan nog een ander bedrijf, IOS Group Inc, om de andere betrokken offshorebedrijven op te richten. IOS Group antwoordde niet op vragen in het kader van wederhoor.


In totaal ging er voor 3,35 miljard euro deze Troika Laundromat in, geld afkomstig van de Russische elite. Daarop stuurden de 75 offshores in talrijke transacties eerst heel wat geld onderling naar mekaar door. Daarbij ging het zogenaamd om betalingen voor 'goederen', 'facturen', 'auto-onderdelen' en zelfs 'ingevroren haring', al staat vast dat heel wat van die handelsdeals louter fictief waren. Vanuit de Troika Laundromat vertrok uiteindelijk 3,5 miljard euro aan betalingen naar elders in de wereld.
Geld van de Troika Laundromat is onder meer gebruikt om vastgoed te verwerven in het VK, Spanje en Montenegro; kunstwerken en luxejachten te kopen; en om medische rekeningen, schoolgeld bij gerenommeerde Europese onderwijsinstellingen en tickets voor het WK voetbal te betalen. Er gebeurden zelfs schenkingen aan kerken.
Rechtstreekse betalingen van de 75 Troika Laundromat-offshores naar Belgische rekeningnummers als eindbestemmeling vonden we niet terug in de gelekte data. Maar dus wel duizenden stortingen aan België afkomstig van andere offshores die een rekening hadden bij dezelfde Litouwse bank die centraal staat in de Troika Laundromat.

4. Wie is Ruben Vardanyan?

De bank Troika Dialog stond destijds onder leiding van de Russisch-Armeense investeringsbankier Ruben Vardanyan (in 2012 werd de bank gekocht door Sberbank). Vardanyan is tevens mede-oprichter van de gerenommeerde Moscow School of Management Skolkovo. Toen Vladimir Poetin in 2006 de symbolisch de eerste steen van de business school legde, stond Vardanyan aan zijn zijde. Tegelijk is Vardanyan ook een miljonair die het imago heeft van een progressieve bankier westerse stijl. Hij werd in 2011 ook uitgenodigd op het Wereld Economisch Forum in Davos. Verder is Vardanyan gekend om zijn vele liefdadigheidsprojecten en stichtingen. In het kader daarvan had hij in maart 2018 en januari 2019 nog ontmoetingen met de Europese Commissie in Brussel. Voorts is Ruben Vardanyan in België bestuurder van een stichting die in 2017 is opgericht om bij te dragen aan de ontwikkeling van Armenië. Voor alle duidelijkheid: die stichting (en de rest van Vardanyans filantropie) staat volledig los van het Troika Laundromat-verhaal waarover we hier berichten.

In het kader van wederhoor contacteerde OCCRP Vardanyan met bevindingen over het Troika Laundromat-systeem, de offshores met Litouwse bankrekeningen en de opmerkelijke financiële transacties. Vardanyan zelf spreekt over 'technische dienstbedrijven van klanten van Troika Dialog' en benadrukt dat zijn bank altijd heeft gewerkt 'volgens de regels van de wereldwijde financiële markt van die tijd. Uiteraard veranderen regels. Maar een markt uit het verleden analyseren op basis van de regels van vandaag, is zoals moderne compliance-normen toepassen op het tijdperk van de Grote Depressie. Dat vervormt het échte plaatje.'

Vardanyan benadrukt dat zijn bank niets fout deed, en werkte zoals andere investeringsbanken toen deden. Hij zegt dat hij onmogelijk kennis kon hebben van elke deal die zijn bank faciliteerde voor klanten. Hij heeft ook geen weet van enige linken tussen het opgezette systeem en crimineel geld.
'Ik ben geen engel', zegt Vardanyan. 'In Rusland kan je drie dingen doen: revolutionair zijn, het land verlaten, of je conformeren. Ik ben een conformist. Maar ik heb mijn eigen interne regels: (...) ik heb nooit samengewerkt met criminelen, ik ben geen lid van een politieke partij. Dat is waarom ik zelfs in de jaren negentig kon rondlopen zonder bodyguards.'
Vardanyan was zelf niet betrokken bij de activiteiten van de onafhankelijke afdeling van Troika Dialog die het systeem met offshorebedrijven had opgezet. Er loopt momenteel ook geen enkel onderzoek naar Troika Dialog of naar Vardanyan, en de bank is evenmin in het verleden verdacht van betrokkenheid bij witwassen of fraude.

5. Wat is de link met crimineel geld?

Een deel van het geld dat in de Troika Laundromat werd gepompt heeft wel degelijk linken met misdaad of fraude, zo blijkt uit het onderzoek door OCCRP. Twee voorbeelden. Tussen 2003 en 2008 werd de luchthaven van Sjeremetjevo (na Domodedovo de grootste luchthaven van Moskou en Rusland) voor miljoenen dollar opgelicht. De prijzen van brandstof die de luchthaven aankocht, bleken kunstmatig de hoogte ingepompt door schimmige tussenschakels in belastingparadijzen. Daardoor gingen ook de ticketprijzen omhoog en verloor de Russische schatkist 40 miljoen dollar. Meer dan 19 miljoen dollar van bedrijven betrokken in de Sjermetjevo-fraude kwam terecht bij de Troika Laundromat-bedrijven. Vardanyan zegt hiervan niet op de hoogte te zijn.
Er zijn ook linken tussen de Troika Laundromat en de fraude die Sergei Magnitskyhad onthuld, de Russische advocaat die in 2009 in duistere omstandigheden overleed in een Russische gevangenis. Als advocaat van het Hermitage Capital Management Fonds van de Amerikaanse zakenman Bill Browder had Magnitsky ontdekt dat 195 miljoen euro belastinggeld was gestolen uit de Russische staatskas. Bedrijven van Browder waren daarbij misbruikt als dekmantel. Magnitsky diende klacht in, maar werd uiteindelijk zelf gearresteerd. Volgens de Russische Justitie zitten Browder en Magnitsky zelf achter de diefstal van het geld. Verschillende bedrijven gelinkt aan de zogenaamde Magnitsky-fraude betaalden tientallen miljoenen aan bankrekeningen op naam van Troika Laundromat-bedrijven. Vardanyan zegt hiervan niet op de hoogte te zijn.

6. Wat is de rol van de Litouwse banken?

De gelekte documenten gaan over banktransacties door offshore bedrijven met een rekening bij de Litouwse banken Ukio Bankas en Snoras. Zoals al aangestipt hadden 35 offshores van de Troika Laundromat een bankrekening bij de Litouwse bank Ukio Bankas.
Omdat Litouwen pas in 2015 de euro aannam, moesten de Litouwse banken voor euro-transacties ook samenwerken met andere Europese banken (correspondent banking heet dat in het jargon, niets abnormaals in de bankwereld).
Ukio Bankas is voor België geen onbekende. In 2009 startte de Belgische antiwitwascel CFI een onderzoek naar de Litouwse bank Ukio Bankas. Dat gebeurde na een melding van ING, die verdachte transacties had vastgesteld op twee ING-bankrekeningen op naam van Ukio Bankas. Die rekeningen had de Litouwse bank bij ING in België geopend om grote bedragen gegroepeerd door te
storten (correspondent banking dus). Vervolgens vertrok het geld vanop die twee ING-rekeningen naar elders in de wereld. Zakenkrant De Tijd berichtte in 2010 al over het onderzoek door de antiwitwascel.
In februari 2013 verloor Ukio Bankas zijn banklicentie in Litouwen, onder meer omdat ze betrokken was in 'risicovolle deals' en bevelen van toezichthouders niet had opgevolgd. De bank was zwaar afhankelijk van risicovolle klanten, en kende haar klanten bovendien te weinig. De belangrijkste reden voor het intrekken van de licentie was echter dat er aanwijzingen waren dat haar eigenaars de bank leegplunderden. De andere bank, Snoras, ging al in november 2011 failliet.
In een interview met OCCRP bevestigt Vitalijus Gailius dat zowel Ukio als Snoras ook in Litouwen onderzocht werden voor witwassen. Gailius stond van 2010 tot 2012 aan het hoofd van de Litouwse antiwitwascel FNTT. Volgens Gailius genoot Ukio Bankas echter een zekere vorm van bescherming door individuen binnen de antiwitwascel. Die medewerkers werden intussen aan de kant geschoven. 'Het ging om een soort verfijnde vorm van omkoperij', zegt Gailius. 'Sommigen hadden zelf een krediet lopen bij Ukio Bankas. Ze onderhielden nauwe en vriendschappelijke relaties.' Dat zou kunnen verklaren waarom Ukio Bankas geen sancties opgelegd kreeg.
Pikant detail: de toenmalige eigenaars van Ukio Bankas en Snoras - ook bekend als eigenaars van verschillende sportclubs - kregen intussen beiden asiel in... Rusland.

7. Is er ook een link met Russisch president Poetin?

Een van de strafste onthullingen uit het internationale onderzoek gaat over Sergey Roldoegin, een Russische cellist uit de nauwe entourage van Russisch president Vladimir Poetin. De man werd al wereldberoemd toen hij opdook in de Panama Papers. Bedrijven gelinkt aan Roldoegin ontvingen minstens 69 miljoen dollar uit de Troika Laundromat. Maar er was iets vreemd aan de hand met sommige van die betalingen. In een periode van twee maanden ondertekenden twee bedrijven gelinkt aan Roldoegin liefst zestien contracten met twee Laundromat-bedrijven. Alle zestien contracten werden opgezegd, wat de Roldoegin-bedrijven miljoenen dollar aan annuleringskosten opleverde. Een aantal transacties riepen vragen op bij het compliance-team van Ukio Bankas. Roldoegin antwoordde niet op vragen in het kader van wederhoor.

8. Eerder publiceerde OCCRP al andere Laundromat-onthullingen. Hoe zit dat juist?

In maart 2017 publiceerde OCCRP al de Russian Laundromat, over miljarden euro's die werden doorgesluisd via de Letse bankrekeningen van 21 schermbedrijven in het VK, Cyprus en Nieuw-Zeeland. In 24 transacties ontvingen 54 Belgische bedrijven (uit onder meer de fruitsector en de chemische industrie) toen 5,5 miljoen euro.
Een half jaar later volgde de Azeri Laundromat, waarbij het ging om 2,5 miljard dollar afkomstig uit Azerbeidzjan die (in 2012-2014) via vier bankrekeningen in Estland op naam van Britse schermbedrijven stroomde. De Tijdberichtte dat meer dan 20 Belgische bedrijven op die manier in totaal 1,5 miljoen euro ontvingen.
In de Troika Laundromatgaat het om Litouwse bankrekeningen op naam van allerhande offshore vennootschappen. Ditmaal gebeurden 3483 overschrijvingen naar Belgische bankrekeningen. Dat toont meteen dat het belang voor België nog véél groter is dan tot nu toe gekend.

9. Veel financiële transacties uit het lek zijn tien jaar oud. Wat is het belang vandaag?

Het nieuwe lek roept onder meer vragen op over de rol die Europese banken hebben gespeeld.
Momenteel woedt binnen Europa een vurige discussie over wié toezicht moet houden op Europese banken in het kader van de strijd tegen witwassen. Moet dat voortaan centraal gebeuren, of moeten Europese toezichthouders beter gaan samenwerken? Want dat de bestaande checks & balances niet voldoende hebben gewerkt, tonen verschillende bankschandalen die de voorbije jaren aan het licht zijn gekomen, onder meer rond Danske Bank. De onthullingen van de Troika Laundromat tonen nogmaals waar het toezicht precies heeft gefaald.
En er is meer. Louise Shelley, directeur en oprichter van het Terrorism, Transnational Crime and Corruption Center van de Amerikaanse George Mason Universiteit, wijst in een interview met OCCRP op de talrijke gevaren die systemen zoals de Troika Laundromat met zich meebrengen. Ze ondermijnen economische ontwikkeling, bedreigen de veiligheid en leiden ertoe dat er minder geld overblijft voor investeringen in gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur enzovoort. Shelley: 'Bovendien kan het geld in het buitenland voor verschillende kwaadaardige doelen gebruikt worden. Zoals inmenging in democratische processen of de financiering van fake news.'

10. Welke media namen aan het onderzoek deel?

OCCRP, 15min.lt, Knack, Trouw, De Groene Amsterdammer, Platform Investico, het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), the Guardian, Süddeutsche Zeitung, BBC, The Globe and Mail, Newstapa, Hetq, investigace.cz, Profil.at, El Periodico, Addendum, Bivol, Berlingske, the Finnish Broadcasting Company, Novaya Gazeta en Termedia.
Het Troika Laundromat-onderzoek werd gecoördineerd door OCCRP. De non-profit mediaorganisatie in Sarajevo is in 1996 opgericht door de journalisten Drew Sullivan (VS) en Paul Radu (Roemenië). OCCRP heeft een netwerk van 45 non-profit onderzoekscentra in 34 landen.
Door Kristof Clerix en OCCRP
Volg de Troika Laundromat-berichtgeving op www.occrp.org
Lees meer over: