maandag 18 maart 2019

Meerdere gewonden en waarschijnlijk een dode door schietpartij in Utrecht – politie houdt rekening met terroristisch motief

Door een schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn meerdere mensen gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onbekend. De schietpartij lijkt het leven te hebben gekost aan tenminste een persoon.
Er is geschoten in een tram. Er is in ieder geval één dader voortvluchtig. De politie zou zoeken naar een rode Renault Clio.
Hulpverleners zijn ter plaatse en de omgeving is afgezet, aldus de politie. Er zijn meerdere traumahelikopters ingezet om hulp te verlenen en het UMC Utrecht heeft van veiligheidsregio GHOR het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen.
Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog onbekend. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.
De politie Utrecht houdt rekening met een eventueel terroristisch motief, meldt het in een tweet. De gemeente Utrecht meldt dat iedereen binnen moet blijven omdat nieuwe incidenten niet kunnen worden uitgesloten.

De anti-terrorismedienst NCTV heeft het dreigingsniveau in Utrecht verhoogd naar niveau 5, het hoogste niveau. Dat blijft in ieder geval tot 18:00 vanavond gelden, zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg in een persconferentie. De dienst zegt dat de schietpartij vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag heeft.
In Utrecht is extra politie op de been en er worden zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen op het Centraal Station. Ook scholen en panden van de Universiteit Utrecht zijn gesloten, evenals alle moskeeën in de stad.

Lees ook op Business Insider

Ook op en rond en op het Binnenhof in Den Haag is extra politie op de been. In Rotterdam is op stations en bij moskeeën de politie nadrukkelijker aanwezig. Ook in Amsterdam en op Schiphol is de politie extra alert.

Een ooggetuige zegt tegen de NOS dat hij een gewonde de tram uit zag rennen, ze was in haar borstkas geraakt en had bloed op haar handen en kleren. “Ik heb haar mijn auto binnengehaald en haar geholpen. Toen de politie kwam, was ze bewusteloos.”
Tegen NRC zegt een getuige dat een man in de tram opstond en “met een groot pistool” om zich heen begon te schieten. “Ik zat achterin de tram. Hij schoot om zich heen, maar leek te mikken op mensen die op de bankjes zaten – iedereen dook weg”, zegt de vrouw tegen de krant. “De conducteur kreeg de deuren niet meteen open. Twee jongens naast me trapten daarop een raam in, waardoor ik naar buiten ben gevlucht. Meer mensen deden dat.”

Vanwege de schietpartij in Utrecht hebben verscheidene politieke partijen besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Onder meer VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en DENK hebben dat aangekondigd.
Het 24 Oktoberplein ligt in in het westelijk deel van van de stad, vlak bij het Centraal Station. De politie roept op de toegangswegen zoveel mogelijk vrij te houden voor de hulpdiensten. Ook het tramverkeer is stilgelegd.

Meer