Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. ING-top niet opnieuw getoetst om witwaszaak
Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaat niet onderzoeken of ING-topman Ralph Hamers en zijn medebestuurders nog wel geschikt zijn om de bank te leiden, schrijft het FD.
De regels van DNB schrijven voor dat de toezichthouder een bestuurder van een financiële instelling kan hertoetsen als er sprake is van een redelijke aanleiding. Dat is het geval bij ING, dat heeft toegegeven dat het jarenlang de regels tegen witwassen heeft overtreden. Maar ING heeft zelf al een onderzoek laten uitvoeren door een advocatenbureau, en de toezichthouder heeft de conclusie dat niemand binnen de bank actief of verwijtbaar beleid heeft gevoerd, overgenomen.
2. Vliegtaks wordt 7 euro per ticket, of je nu naar Duitsland of naar Australië vliegt
De Belastingdienst wil het makkelijk maken: de vliegtaks die in 2021 wordt ingevoerd, wordt 7 euro per ticket, ongeacht de reisbestemming. Eerder was sprake van een heffing van 3,80 euro binnen Europa en 22 euro voor intercontinentale vluchten. Daarnaast komt er ook nog een milieuheffing. Het kabinet denkt niet dat reizigers wegblijven vanwege de vliegtaks.
3. Wall Street houdt verlies beperkt, nadat de Europese beurzen donderdag hard onderuit gingen
Na aanvankelijk net als de Europese beurzen op fors verlies te staan, liet Wall Street aan het eind van de handelsdag een opmerkelijk herstel zien. Uiteindelijk verloor de Dow Jones-index 0,3 procent en de bredere S&P 0,2 procent.
Beleggers waren wereldwijd nerveus vanwege de arrestatie van Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van de Chinese telecomgigant Huawei en dochter van de oprichter. Daardoor laait mogelijk de handelsoorlog tussen de VS en China weer op. In Amsterdam verloor de AEX-index 3,3 procent en sloot daardoor voor het eerst sinds februari 2017 onder de 500 punten.
4. Belgische parlement steunt Marrakesh-verdrag, maar daarmee is de regeringscrisis niet opgelost
Het Belgische parlement heeft met 107 stemmen voor en 36 stemmen tegen het internationale migratiepact, dat bekendstaat als het Marrakesh-verdrag, aangenomen. Maar aangezien regeringspartij N-VA fel tegenstander blijft van het verdrag en tegen stemde, is het onduidelijk of de regering van premier Charles Michel kan blijven zitten. Vrijdag vergadert de Belgische ministerraad en maandag reist Michel naar Marrakesh om het pact te ondertekenen.
5. Wie gaat Angela Merkel vervangen?
Wie wordt de nieuwe leading lady van het CDU, de partij die al achttien jaar door Angela Merkel wordt geleid? Vrijdag mogen 1001 gedelegeerden een stem uitbrengen op de kandidaten voor het voorzitterschap tijdens het partijcongres van het CDU in Hamburg. De strijd gaat tussen ‘anti-Merkel’ technocraat Friedrich Merz en de ervaren Merkel-vertrouweling Annegret Kramp-Karrenbauer. De uitkomst kan dus een breuk met het verleden betekenen of doorgaan in de lijn van frau Merkel.
6. Nederland staat in lijst met landen waar belastingdruk het meeste toenam
Nederland hoort bij de 17 OESO-landen waar de belastingdruk het meest is toegenomen. Uit het jaarlijkse Revenue Statistics van de OESO blijkt dat de belangrijkste economieën ter wereld na het einde van de wereldwijde recessie druk bezig zijn om hun belastinginkomsten te verhogen. Nederland staat op een gedeelde veertiende plek, hier steeg de belastingdruk met 0,4 procent. Hier zie je welk land op de eerste plek staat.
7. Topvrouw Huawei verschijnt in rechtbank
De in Canada gearresteerde financieel topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese technologieconcern Huawei verschijnt vrijdag in een rechtbank in Vancouver voor een zitting waar bepaald wordt of ze op borgtocht vrijkomt of niet. De Verenigde Staten hebben om haar uitlevering gevraagd. Meng werd zaterdag opgepakt toen ze overstapte op de luchthaven van Vancouver, en haar arrestatie werd woensdag bekendgemaakt.
Meng dreigt te worden uitgeleverd aan de VS, waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. China heeft furieus gereageerd op haar arrestatie en eist vrijlating van Meng.
8. Trump wil voormalig Fox News-presentatrice benoemen tot VN-ambassadeur
Donald Trump heeft Heather Nauert, woordvoerster op het ministerie van Buitenlandse zaken, op het oog als de nieuwe ambassadeur bij de Verenigde Naties. Dat meldt Bloomberg op basis van drie bronnen.
Nauert moet de opvolgster worden van Nikki Haley die begin oktober bekendmaakte na 18 maanden te stoppen als VN-ambassadeur. De 48-jarige Nauert heeft weinig ervaring in de diplomatie. Ze werkte voorheen als journaliste en presentator bij Fox News en was van maart tot oktober waarnemend onderstaatssecretaris voor Public Diplomacy en Public Affairs.
9. Rapper Josylvio zorgt voor het best bekeken Nederlandse YouTube-filmpje van het afgelopen jaar
De clip van het nummer ‘Catch Up’ van rapper Josylvio uit Naarden is het best bekeken Nederlandse YouTube-filmpje van 2018. Meer dan 21 miljoen mensen hebben de video gezien.
Op de tweede plaats staat het lied ‘Fitlala’ van Kinderen voor Kinderen (ruim 18 miljoen views) en Ronnie Flex en Famke Louise volgens op de derde plek met het nummer ‘Fan’ (15,5 miljoen views).

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!