dinsdag 4 december 2018

Regering balanceert op rand van afgrond


©BELGAIMAGE
N-VA vindt het verzoeningsvoorstel van premier Charles Michel (MR) over het VN-migratiepact onvoldoende.
Premier Charles Michel (MR) slaagde er gisteren niet in de N-VA te overtuigen van zijn verzoeningsvoorstel over het VN-migratiepact. Dat wil meer lijn krijgen in de wereldwijde migratie.
Een vergadering van het kernkabinet ging na twee uur zonder akkoord uiteen. Vandaag volgt een nieuwe crisisvergadering met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en met de diplomaat die de onderhandelingen over het pact gevoerd heeft. Gisteren waren er weinig positieve geluiden te horen. ‘Er is maar één conclusie. De N-VA wil de regering onderuithalen. Als de N-VA uit de regering wil gaan, moet ze dat doen’, zegt een regeringsbron.

Verklarende nota

De premier legde gisteren een voorstel op tafel om uit de impasse te geraken. Net zoals Nederland en Denemarken dat van plan zijn, stelde Michel een verklarende nota voor waarin wordt benadrukt dat België zijn eigen koers over migratie kan blijven varen. Maar zo’n ‘inlegkruisje bij het pact’ is voor de N-VA geen optie. Dat maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren duidelijk na afloop van het partijbureau. ‘Een regering die naar Marrakesh gaat, kunnen we niet steunen.’
Als de N-VA uit de regering wil gaan, moet ze dat doen.
EEN REGERINGSBRON
Daarmee liet hij de premier geen enkele ruimte voor een compromis. De N-VA kan eventueel aanvaarden dat ons land zich in januari onthoudt als in New York gestemd moet worden over het migratiepact. Maar dan moet België op 10 en 11 december uit Marrakesh wegblijven. Voor de andere regeringspartijen is dat geen optie. ‘Dat is wat Oostenrijk gaat doen. We gaan Oostenrijk toch niet achternahollen’, zegt een regeringsbron.
Intussen dringt de tijd. Vandaag legt de oppositie in het parlement een resolutie voor waarin ze steun vraagt voor het VN-migratiepact. Ze wil de meerderheidspartijen Open VLD, CD&V en de MR overtuigen kleur te bekennen. Maar het ziet er niet naar uit dat die daar zullen op ingaan. De kans is groot dat een stemming in het parlement via een proceduretruc zal worden uitgesteld.

Valt de regering?

Maandag wordt ons land samen met tientallen andere landen in Marrakesh verwacht. De kans is groot dat het de komende dagen tot een echte clash komt in de regering. Een val van de regering is niet uitgesloten. Al is daar niemand formeel voorstander van.
‘Wij willen geen val van de regering.’
JAN JAMBON
N-VA-VICEPREMIER
‘Wij willen geen val van de regering’, verklaarde N-VA-vicepremier Jan Jambon. Toch vermoeden de coalitiepartners van de N-VA dat ze daar wel op uit is. ‘We gaan ons land toch niet een jaar zonder regering laten’, zegt een regeringsbron. ‘Dat kunnen we ons niet veroorloven. De brexit komt eraan en er zijn voor de regering nog veel uitdagingen die we dringend moeten aanpakken.’ 
Maar tegelijk zijn noch de N-VA noch de andere partijen bereid te buigen. ‘Ik weet niet waar dit zal eindigen’, zucht een regeringsbron.