Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Preventieakkoord levert miljoenen op
Het preventieakkoord, dat anderhalve week geleden door staatssecretaris Blokhuis werd gesloten, brengt volgens het ministerie van Financiën in 2020 wel 100 miljoen euro in het laatje. Dat meldt De Telegraaf.
Het preventieakkoord is een reeks maatregelen die problematisch alcoholgebruik sterk moet verminderen, roken moet terugdringen en het aantal mensen met overgewicht moet laten dalen. Vooral op rookgebied komen er wettelijke maatregelen. Zo wordt de sigarettenaccijns verhoogd.
De opbrengst daarvan moet in de jaren na 2020 nog stijgen tot 170 miljoen euro. Daar moet uiteindelijk een even grote lastenverlichting tegenover komen te staan.
Advertentie
volume is 80%volume is gedempt
2. ‘Duizenden onterecht vervolgd door OM’
Duizenden mensen zouden de afgelopen jaren onterecht veroordeeld zijn door onzorgvuldigheid bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat meldt NRC op basis van gegevens die de krant bij het OM heeft opgevraagd.
Daaruit zou blijken dat het lang niet altijd goed gaat bij het vaststellen van de schuld. Zo ontbrak er bijvoorbeeld bewijs of dossiers waren niet compleet. Soms werd zelfs een straf opgelegd voor het verkeerde feit. In 2017 gebeurde dat volgens de krant in bijna tweeduizend gevallen.
3. De Franse regering gaat de accijns mogelijk niet verhogen
De Franse premier Edouard Philippe gaat volgens Franse media dinsdag beloven dat er voorlopig geen accijnsverhogingen meer worden toegepast op benzine en diesel. De regering zou daarmee de groeiende onrust willen bezweren. Zaterdag richtten relschoppers in gele hesjes grootschalige vernielingen aan in Parijs.
4. Verspakket snoept marktaandeel van maaltijdboxen af
De maaltijdbox lijkt uit de gratie bij de consument. Leveranciers ervan zagen in het derde kwartaal van dit jaar hun klantenkring met 17 procent krimpen, schrijft Distrifood op basis van cijfers van onderzoeksbureau GfK. Grote boosdoener lijkt het verspakket in de supermarkt, waarmee je snel een gezonde en niet al te prijzige maaltijd op tafel zet.
5. ASR koopt verzekeraar Loyalis voor €450 miljoen
Verzekeraar ASR Nederland koopt zijn branchegenoot Loyalis van pensioenuitvoerder APG. De overnamesom bedraagt 450 miljoen euro. De naam en het merk Loyalis zullen blijven bestaan. Ook blijft het hoofdkantoor gevestigd in Heerlen.
6. Het kapitalistische gezicht van België is overleden
De steenrijke Belgische zakenman Albert Frère is maandag overleden op 92-jarige leeftijd. Forbes schatte zijn vermogen vorig jaar op 5,8 miljard dollar. Frère groeide uit tot de ongekroonde staalbaron van Charleroi en was omstreden in eigen land. Hij verkocht Belgische bedrijven aan buitenlandse partijen en profiteerde daar zelf flink van.
7. Gegevens van 100 miljoen gebruikers Quora gestolen
Bij vraag-en-antwoordsite Quora is het hackers gelukt om de privédata van 100 miljoen gebruikers te stelen. Informatie als de naam van de gebruiker, het e-mailadres, het versleutelde wachtwoord en data van gelinkte websites is buitgemaakt. Gebruikers waarvan de gegevens zijn gestolen, worden nu door Quora op de hoogte gesteld.
Het is de tweede grote hack in korte tijd. Vorige week werd nog bekend dat hackers de privégegevens van 500 miljoen klanten van hotelketen Marriott hebben gestolen.
8. PSV opent vestiging in Mexico
PSV gaat een vestiging openen in Mexico. De Eindhovense club wil de banden met het voetbalgekke land in Midden-Amerika daarmee verstevigen. “Het is duidelijk dat we daar ter plaatse zelf aanwezig moeten zijn om die belangstelling in PSV commercieel te vermarkten”, zegt commercieel directeur Frans Janssen.
9. Philip Freriks alweer verbijsterd
Voor de tweede keer in korte tijd is oud-nieuwslezer Philip Freriks verbijsterd. Afgelopen weekend werd hij live in de uitzending ontslagen als columnist van OVT, een radioprogramma van de VPRO. Een misverstand, volgens de omroep. Maar maandagavond bij Pauw kreeg Freriks te horen dat er bij de VPRO wel degelijk is gesproken over zijn ontslag.
“Ik ben nu voor de tweede keer verbijsterd. Want ik heb dit heel expliciet gevraagd, en er is tegen mij gezegd dat hier absoluut geen sprake van was”, aldus Freriks.

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:


Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!