We zijn op ruim driekwart van 2018: en voor de beurs ziet het er sinds oktober plots een stuk minder rooskleurig uit.
Het is te vroeg om te spreken van een echte crash, maar al enkele weken is een neerwaartse trend te bespeuren.
De Nederlandse economie draait nog altijd prima. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent voor dit jaar op een groei van het nationaal inkomen met 2,8 procent en een plus van 2,6 procent in 2019.
Maar er zijn wel grote onzekerheden: de handelsoorlog van Donald Trump, de Brexit, Italië dat zich niet aan de Europese begrotingsregels houdt… Hier lees je meer over de 11 boosdoeners die de beurs bedreigen.
Tegelijk heerst op de Nederlandse huizenmarkt nog altijd een hosannastemming. In het derde kwartaal van dit jaar stegen huizenprijzen met gemiddeld ruim 10 procent, vergeleken met een jaar eerder.
Advertentie
 
Door de toenemende krapte in het aanbod van koopwoningen en de lage hypotheekrente, bevinden huizenprijzen zich gemiddeld op recordniveaus. Al geldt dat natuurlijk niet voor elke huizenbezitter.
Business Insider maakt de balans op voor je portemonnee over de eerste tien maanden van 2018. Dat doen we door te kijken naar 5 mogelijkheden om je geld te investeren. Wat zou er met je geld gebeurd zijn als je een ton in aandelen, een huis, de bitcoin, een spaarrekening of goud had gestopt?
Dat ziet er als volgt uit:

1. AEX: een ton wordt €96.150

De beursdreun van oktober heeft de AEX-index voor 2018 in de min gedrukt. Het verlies van bijna 4 procent is nog niet heel schokkend, maar op een ton dus wel een paar duizend euro. Voor de rest van het jaar is de vraag vooral of de sluipende neergang doorzet, of dat er sprake is van een tijdelijke dip.
Het rendement waarmee we hier rekenen, betreft de zogenoemde ‘net return’ index, waarbij rekening is gehouden met het effect van herinvestering van dividenden en de belasting daarop.

2. Huis: een ton wordt €107.877

De gemiddelde huizenprijs is in de loop van 2018 steeds harder gaan stijgen. Voor de veel gebruikte Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het Kadaster en het CBS zijn cijfers tot en met september beschikbaar.
Om ook oktober mee te nemen, hebben we gerekend met een een iets afvlakkende stijging van de huizenprijs in deze maand. Dan kom je per saldo uit op een stijging van de gemiddelde huizenprijs tussen januari en eind oktober met ongeveer 8 procent. Op een ton is dat dus bijna 8.000 euro.
De eigen woning is hiermee veruit de sterkste investering in dit rijtje.

3. De bitcoin: een ton wordt €50.800

Cryptomunten zitten dit jaar in de verdrukking. Eind oktober staat de bitcoin, nog altijd veruit de grootste cryptomunt in marktwaarde, bijna 50 procent in de min.
Wel is het zo dat de bitcoin sinds de crash van januari en februari min of meer kabbelt. Interessant is ook dat de bitcoin relatief gezien één van de minst slechte beleggingen op de cryptomarkt is. Andere cryptomunten zijn nog veel harder in waarde gedaald.

Lees in dit verband ook: In het crashjaar 2018 vluchten cryptobeleggers naar de bitcoin en levert spreiden weinig op – maar dat kan veranderen


4. Sparen: een ton wordt €100.333 of €100.583

Sparen dan? Kijk je alleen naar de aangeboden spaarrentes, dan lijd je ogenschijnlijk geen verlies. Al zijn de spaarrentes bijzonder laag.
De hoogste variabele spaarrente lag de afgelopen tien maanden gemiddeld op 0,4 procent; voor spaargeld dat negen maanden vast staat kon je begin dit jaar een rente van 0,7 procent krijgen, zo blijkt uit gegevens van spaarinformatie.nl.
Na tien maanden krijg je er met een ton spaargeld op de bank zo’n 333 euro tot 582 euro bij. Dit is een bruto rendement. De inflatie ligt echter weer op een niveau van ongeveer 2 procent. Dit betekent dat de koopkracht van je spaargeld daalt.
Als je de heffing van de fiscus in box 3 ook meerekent, dan is zogenoemde ‘reële’ spaarrente negatief.

5. Goud: een ton wordt €99.100

De beursonrust van oktober geeft sommige beleggers hoop dat goud zijn rol van vluchtheuvel in tijden van onzekerheid weer kan vervullen.
Maar in euro’s gerekend had je in de eerste tien maanden van dit jaar niet veel aan een paar goudstaven in je koelkast. De goudprijs zakte met ongeveer 1 procent.

LEES OOK: Dit zijn de maandelijkse kosten van de meest betrouwbare auto’s, als je ze als occasion koopt