zondag 21 oktober 2018

Internationale druk op Saoedi-Arabië neemt toe na ‘ongeloofwaardige’ verklaringVerschillende westerse landen hebben zaterdagavond laten weten geen genoegen te nemen met de uitleg van Saoedi-Arabië over de dood van journalist Jamal Khashoggi. Duitsland dreigt zelfs met economische sancties. 
Perswoordvoerder Turan Kislakci leest een verklaring voor aan de verzamelde pers voor het consulaat in in Istanbul. Beeld EPA
advertentie
Volgens de laatste verklaring van de Saoedi’s kwam Khashoggi om het leven tijdens een ‘handgemeen’ in het consulaat in Turkije, waar hij papieren in orde kwam brengen voor zijn aanstaande huwelijk.
Canada noemde de uitleg van Saoedi-Arabië ‘ongeloofwaardig en onsamenhangend’. ‘We herhalen ons verzoek om een diepgravend onderzoek, in volle samenwerking met de Turkse autoriteiten’, zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland. Eerder had EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini al een grondig onderzoek geëist.

Onbeantwoorde vragen

In Parijs stuurde minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian een apart persbericht uit waarin hij stelt dat de bevestiging van de dood van Jamal Khashoggi ‘een eerste stap’ is om de waarheid te achterhalen. ‘Maar vele vragen blijven onbeantwoord. De verwachtingen zijn hoog, want onze landen zijn strategische bondgenoten, wat openhartigheid en transparantie vereist.’
VS-president Donald Trump herhaalde zaterdag dat ook hij meer uitleg verwacht van Saoedi-Arabië, al acht hij het ‘mogelijk’ dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman echt van niets wist. Trump overweegt nog steeds sancties, maar zegt tegelijk dat wapencontracten opzeggen ‘ons meer pijn zal doen dan hen’.

Geen basis meer voor wapenexport

Duitsland gaat inmiddels wel een stap verder. ‘Er blijven zoveel vragen bestaan en ik kan me niet inbeelden dat er binnen de Duitse regering een positieve basis bestaat om wapenexport naar Saoedi-Arabië goed te keuren’, zei de minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zaterdagavond op de Duitse tv-zender ARD.
De diplomatieke druk neemt toe nadat de voorbije dagen in de Turkse pers nieuwe elementen zijn opgedoken die belastend zijn voor Saoedi-Arabië. Khashoggi zou niet alleen vermoord zijn in het Turkse consulaat, maar ook gefolterd. Het onderzoek gaat inmiddels door. Zo wordt een groot bos in de buurt van Istanbul doorzocht. Ankara zegt dat het op termijn ‘alles’ zal onthullen over het lot van de journalist.

SCHEUREN IN IMAGO VAN BEJUBELDE SAOEDISCHE KROONPRINS DOOR ZAAK-KHASHOGGI

De toekomstige koning van Saoedi-Arabië werd nog maar kort geleden geprezen om zijn pogingen het oerconservatieve land te moderniseren. Nu lijkt hij betrokken te zijn bij de gruwelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Maar of het Westen hem nu laat vallen?