maandag 24 september 2018

Harde klappen in handelsoorlog/ Hommeles om cao' s

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:
Brace for impact! De nieuwe importheffingen die China en de VS elkaar hebben opgelegd, gaan in. Vorige week maakten de Amerikanen bekend tarieven te hanteren van 10 procent, en later dit jaar 25 procent, voor 200 miljard dollar aan producten die van China naar de VS worden verscheept. Dit schoot China in het verkeerde keelgat. Het land sloeg terug en brak alle handelsgesprekken af
Die aanhoudende handelsoorlog komt vast ook voorbij op de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De komende dagen reizen hiervoor ook diverse Nederlandse ministers af naar New York. Ze praten hier met collega's wereldwijd over terrorisme, mensenrechten, honger en armoede en de positie van vrouwen. Trump mag dinsdag zijn zegje doen. Samenwerking is tot nu toe niet echt zijn sterkste punt gebleken. Internationale topconferenties ook niet.   
In eigen land kan het er ook pittig aan toegaan. Werknemers van AkzoNobel leggen het werk 48 uur neer, ambulancemedewerkers in heel Nederland houden acties en ook bij het UMC ziekenhuis is er een cao-conflict. Ook hier komen ze er niet uit als het gaat om loon, de werkdruk en pensioenen. Het gaat een hete herfst worden zo, die ook nog een staartje krijgt: de FNV zet volgend jaar in op een loonstijging van 5 procent
Blik op oneindig, voetje voor voetje, heupen losjes wiegen en gaan. Na New York en Milaan sluit Parijs het internationale modeseizoen af met een eigen Fashion Week. Het draait hierbij niet alleen om de mode maar ook om het spektakel van de shows zelf. Kosten voor één show, die vaak maar vijf of tien minuten duurt, zijn ongeveer 150.000 euro. Duurder wordt het als je bijvoorbeeld een rivier laat afzetten of extreme constructies als sneeuwtunnels laat bouwen.
RTL Z Beurs Inside is terug van weggeweest. We pakken direct groots uit met special guest Peter Paul de Vries van het veelbesproken Value8. Ook komen de 3 J's hun beste beleggingsideeën pitchen: Jim Tehupuring, Jos Versteeg en en onze eigen Janneke Willemse. We gaan live om 20:30 uur, aanmelden doe je hier.