vrijdag 24 augustus 2018

Uw belastinggeld naar Turkije

Gewoon doorlopen. Turkse crisis niet desastreus voor Nederlandse banken

Waarom zijn Nederlandse banken zo dom geweest om de afgelopen vijf jaar extra te investeren in Turkse banken, 'ondanks het zorgwekkende begrotingstekort en het onvoorspelbare politieke klimaat', zal Nederland zijn handtekening zetten onder een Europese bail-out van Turkije en welke risico's lopen de banken eigenlijk? Dat vroegen de ChristenUnie en de SP aan onze minfin Wopke Hoekstra die daar vandaag in meer en mindere mate antwoord op geeft. Van de Nederlandse banken heeft Rabobank voor €1,3 miljard aan leningen uitstaan. ING heeft een dochter in Turkije met een balanstotaal van ongeveer €13,8 miljard met daarbij een blootstelling van €1,8 miljard aan de Lira. Mocht dat alles nu waardeloos worden, schrijft Hoekstra, dan beschikken de banken over voldoende kapitaal om dit op te vangen (ING bijvoorbeeld heeft een buffer van €91 milljard).

En de Spa/Fra/Ita banken dan?

Maar dan zijn we er niet, want hoe zit het met een mogelijke besmetting van onze banken via het Spaanse BBVA, het Italiaans UniCredit en het Franse BNP Paribas? Die zitten immers tot over hun oren in Turkije. Helaas hadden de ambtenaren van Hoekstra geen zin om dat verder uit te vlassen, dus volgt een verwijzing naar de hoge kapitaaleisen die van toepassing zijn op Turkse leningen en 'het is niet aan mij (WH, red.) om te speculeren over de hoogte van eventuele verliezen'. Voor het overige vindt Hoekstra banken die in Turkije hebben geïnvesteerd niet dom, want de wereld is groter dan Europa.

Uw belastinggeld naar Turkije

Hoekstra meldt tot slot dat 'een eventuele ‘bail out’ van Turkije door de Europese Unie niet aan de orde is'. Daar maken wij dan weer liever 'nog niet' van. Zoals u vermoedelijk weet is er volgens de Turken namelijk een heuse oorlog aan de gang. En dat is niet handig voor de banken, dus daar hebben we potjes voor. Zo kan de EU schuldverlichting voor Turkije bieden via het 'Macro-Financial Assistance'-programma van de EU (veel over dat hier). Kort gezegd is MFA een potje om bevriende naties overeind te houden in tijden van nood. Deden we eerder met €3,4 miljard al voor Oekraïne, zou in geval van Turkije moeizaam gaan wegens dat de EU de Erdo-dictatuur niet zo tof vindt. Maar uiteindelijk gaan de banken net als in Griekenlandje boven alles, dus wie weet wat er staat te gebeuren. Exposure medio 2017 van BBVA ca. €55 miljard, Unicredit €25 miljard en BNP €15 miljard of in procenten van de balanstotalen: