woensdag 18 juli 2018

Nondeju! Nederland zit vol Pablo Escobarretjes/ Pgb-fraudetrein


Behalve Fryslån
Behalve Fryslån

Dankzij Narcos weten we dat Pablo 'plata o plomo' Escobar een nietsontziende drugscrimineel was, maar dan wel eentje met oog voor de armen. Van de miljarden aan drugsgeld liet hij niet alleen nijlpaarden verschepen, maar bouwde hij ook huizen voor de behoeftigen. Een Robin Hood-strategie die dankbaar werd gekopieerd door Braziliaanse drugsbaasjes die in de favela's voedselpakketten en medicijnen uitdeelden. Fijn voor de favelabewoners die niet op de overheid kunnen rekenen en prettig voor de drugsbaas, want iedereen houdt zijn muil tegenover de politie. Geen wonder dat in onze participatiesamenleving 1 op de 3 gemeenten te kampen heeft met een 'criminele suikeroom'. Tenminste dat is de conservatieve schatting van onderzoekers van de Universiteit van Tilburg die een enquête hielden onder veiligheidsdeskundigen bij gemeenten en politie. Er zijn vijf manieren te onderscheiden waarop criminele weldoeners hun naam proberen te zuiveren maatschappelijk iets pogen bij te dragen.

Pgb-fraudetrein

1) Via het sponsoren van sportverengingen, meestal voetbalclubs. De omvang varieert van een lullig reclamebordje tot eerste elftalspelers onder tafel tienduizenden euro's toeschuiven. En een enkele keer is kantine een ander woord voor 'illegaal gokhol'. 2) Criminelen richten een goededoelenstichting op. Soms is het doel van de stichting onduidelijk. Soms zegt men te doen aan humanitaire hulp in Afrika of zieke kinders in eigen land te steunen, maar is het volstrekt onduidelijk waar het geld vandaan komt en waar het vervolgens naar toe vloeit. 'Als crimineel ben je vandaag de dag achterlijk om nog een bv op te zetten. Een stichting is veel makkelijker! Bij een stichting hoef je je niet te verantwoorden', aldus een geïnterviewde in het rapport. Bijkomend voordeel: de Belastingdienst heeft welgeteld 40 fte beschikbaar om de handel en wandel van 43.000 stichtingen in de gaten te houden. 3) Om de naam van je hobbyclub op te vijzelen kun je een evenement organiseren. Rijd een rondje om aandacht te vragen voor wezen in Afrika of trek als Saturdarah-lid eens een ziek kindje achterop het scheurijzer. 4) Stap in de pgb-fraudetrein. Bij deze vorm van weldoen maak je handig gebruik van de participatiesamenleving door zorggeld te innen, terwijl je daar geen of gebrekkige zorgverlening tegenoverzet. Komt in vele varianten. Je kunt onder een hoedje spelen met - en de opbrengst verdelen onder - neppatiënten en sjacherende psychiaters, maar ook pgb-gerechtigden in een huis plaatsen en er vervolgens niet naar omkijken. 5) Wat in de rapport-pdf 'wijkkoningen' worden genoemd. Types die buurtfeesten organiseren, buurtbewoners met raad en daad bijstaan of een baan als wietknipper aanbieden. Deze Escobar-route werkt zowel status- als angstverhogend in de directe omgeving.

Overal behalve in Friesland

Die omgeving bevindt zich overigens voornamelijk in grote steden, waar ze vaker last hebben van criminele weldoeners. Al voegen de onderzoekers zekerheidshalve toe dat de ambtenaren bij kleinere gemeenten mogelijk 'minder alert zijn op dit type ondermijning'. Of misschien kent iedereen elkaar in die dorpen en laat men gewoon lekker de boel de boel. Kan natuurlijk ook. Overigens is er een provincie waar criminelen te beroerd zijn om wat terug te doen voor de maatschappij. Skamje!
Fotobijschrift+weetje: Toerist maakt selfie bij het graf van Pablo Escobar in Medellin, want dat mag allemaal maar. De Colombiaanse stad is een steeds populairdere bestemming onder vakantiegangers. In 2017 vereerden 735.000 toeristen Medellin met een bezoekje, da's 5% meer dan een jaar eerder. Daarnaast schijnt de stad keihard in trek te zijn onder Amerikaanse pensionado's, lazen we via Bl€ndl€.