vrijdag 18 mei 2018

`Mensenhandel wordt gedoogd door overheid'


Malafide voetbalmakelaars genieten bescherming in het openbaar bestuur in België. Dat zegt de Vlaamse senator Jean-Marie Dedecker, lid van de subcommissie mensenhandel van de Belgische Senaat.
Na maanden van onderzoek zegt Dedecker over informatie te beschikken waaruit blijkt dat de handel in vaak jonge spelers door autoriteiten wordt gedoogd. Dedecker maakte vorige week een Braziliaans onderzoek bekend waarin België de draaischijf genoemd wordt van de handel in jong voetbaltalent.
Volgens Dedecker is sprake van verwevenheid tussen openbaar bestuur en de voetbalwereld. Dedecker: ,,Dat heeft geleid tot een gebrekkige aanpak van misstanden in het betaald voetbal en zelfs tot bescherming van personen die zich schuldig maken aan strafbare feiten.''
Volgens Dedecker, jarenlang succesvol bondscoach van de Belgische judoka's, lijken normale regels en wetten in België niet voor de voetbalwereld te gelden. Spelers komen met valse papieren het land in, al dan niet geholpen door overheidsdienaren. Volgens de senator is vorig jaar een Belgisch ambassadeur in Oost-Europa verplaatst naar een land in Azië in verband met malversaties met reisdocumenten. Dedecker: ,,Ik noem geen namen in dit stadium. De onderzoekscommissie van de senaat naar de handel in voetballers moet nog opgericht worden.''


Het gaat in het voorbeeld van Dedecker om ambassadeur K. Rouvroi die tot vorig jaar oktober in Bulgarije gestationeerd was en nu in Korea werkt. Rouvroi zou, tegen de regels in, grote aantallen visa verstrekt hebben ten behoeve van Belgische ondernemingen, waaronder voetbalclub KV Mechelen. Betrouwbare bronnen in Brussel melden dat het justitieel dossier in deze zaak ,,op het hoogste ambtelijke niveau geblokkeerd is''.
Dedecker zegt ook te beschikken over een geluidsband waarop de Belgische voetbalmakelaar Maurice Cooreman meldt dat hij in zijn spelershandel ,,op medewerking'' kan rekenen van een medewerker van het kabinet van een minister. Cooreman is wegens corruptie als makelaar levenslang geschorst door de Belgische voetbalbond. ,,Desondanks gaat hij door met zijn handeltje. De voetbalschool van Cooreman in Nigeria wordt gefinancierd door de politiek in Lagos'', aldus Dedecker.
De senator wijst erop dat in België nog nooit iemand veroordeeld is wegens mensenhandel. Dedecker: ,,En dat terwijl bekend is dat honderden illegale, minderjarige spelers België binnengeloodst zijn. Onderzoeken naar die handel schieten in dit land niet op. Justitie zegt dat ze geen prioriteit geeft aan de handel in spelers.'' In Antwerpen loopt sinds twee jaar een onderzoek wegens mensenhandel tegen de voormalig spelersmakelaar Karel Brokken, inmiddels manager van de voetbalschool van Feyenoord in Ghana.
Sinds zijn verklaringen ontvangt de senator bedreigingen. Dedecker: ,,Ik lees u een e-mail voor: `We will destroy you'. En gisteren zei iemand door de telefoon: `We will kill you'. U begrijpt, ik moet uitkijken.''