dinsdag 29 mei 2018

Israël trekt plannen voor aanval op Iraanse kerninstallaties weer uit de kastAanvallen op Iraanse doelwitten in Syrië worden reeds opgevoerd – VS en Israël stellen gezamenlijk hoge eisen: Iran moet het nucleaire programma compleet ontmantelen, geen ballistische raketten meer testen, steun aan wereldwijde terrorisme stoppen, en zich terugtrekken uit Syrië
 Israëlische F-35, op klaarlichte dag boven Beirut. (Afbeelding:  DEBKAfile (1)).

In 2012 stonden de gevechtsbommenwerpers van de Israëlische luchtmacht al met loeiende straalmotoren klaar op de startbaan. Toen dreigde president Obama ieder toestel dat naar Iran zou vliegen, neer te schieten. De Israëlische regering kon weinig anders doen dan de vliegtuigen weer terug te sturen, en de plannen om het Iraanse nucleaire wapenprogramma aan te vallen en proberen te vernietigen, ver weg te stoppen. Inmiddels waait er een andere wind in het Witte Huis, en heeft Israël na het opzeggen van de kerndeal met Iran door president Trump de plannen voor die aanval weer uit de kast gehaald.
 
Iran dreigt de verrijking van uranium –járenlang door Teheran ontkend, terwijl dat achteraf een leugen bleek- weer op te starten als Europa niet belooft om alle gevolgen van nieuwe Amerikaanse sancties te compenseren, met name door meer Iraanse olie te gaan kopen. Ook moet Europa nieuwe onderhandelingen over het Iraanse ballistische rakettenprogramma –waarmee binnen enkele jaren heel ons werelddeel binnen schootsafstand komt- gaan blokkeren.
De kans is groot dat Europa, dat tegen het opzeggen van de Irandeal was, door dit mes op de keel juist achter Trump gaat staan.

Israëlische F-35’s boven Beirut: boodschap aan Teheran

Inmiddels hebben de ayatollahs het zekere voor het onzekere genomen door enkele nucleaire installaties te beschermen met Bavar-373 afweerraketten, de Iraanse versie van de Russische S-300. Een groot aantal van deze raketten die ook in Syrië zouden worden opgesteld, zijn daar inmiddels door Israël vernietigd.
De commandant van de Israëlische luchtmacht, generaal-majoor Amikam Nurkin, liet vorige week dinsdag een foto zien van een gloednieuwe F-35 boven Beirut. Hij bracht daarmee de boodschap over dat als de stealth jager op klaarlichte dag ongehinderd boven de Libanese hoofdstad kan vliegen, ook de Iraanse verrijkingsinstallatie in Natanz binnen bereik ligt.
Onlangs berichtten enkele Arabische media dat vier Israëlische F-35’s al een geheime proefvlucht naar Iran hebben gemaakt, en daar hun wapenradarsystemen op de nucleaire installaties hebben gericht. Hier is van Israëlische zijde echter nooit bevestiging voor gekomen. (1)

Aanvallen op Iraanse doelen in Syrië verder opgevoerd

Israël heeft hoe dan ook de luchtaanvallen op Iraanse- en Hezbollah doelwitten in Syrië verder opgevoerd. De luchtmacht wil koste wat het kost voorkomen dat de eerder genoemde Iraanse luchtafweerraketten in versneld tempo in Syrië worden opgesteld. De regering Netanyahu zou het Kremlin inmiddels op de hoogte hebben gebracht dat de Israëlische luchtmacht voortaan niet alleen boven het zuiden en westen, maar boven heel Syrië actief kan zijn om de Iraanse militaire opbouw een halt toe te roepen. Daar zijn behalve vliegtuigen en raketten voor het eerst ook special forces op de grond bij ingezet.
Van Iraanse kant is nog geen reactie gekomen op de zware verliezen die de Israëlische bombardementen de afgelopen tijd hebben aangericht.

Iran zal hoge eisen VS en Israël vermoedelijk afwijzen

Ondertussen heeft Israël een gezamenlijk memorandum of understanding (MOU) met Trumps Nationale Veiligheid Adviseur John Bolton ondertekend. Bolton is al jaren een groot voorstander van een preventieve aanval op de Iraanse kerninstallaties. In het memorandum eisen de VS en Israël dat Iran het nucleaire wapenprogramma compleet ontmantelt, en stopt met het testen van ballistische raketten. Ook moet de steun aan het wereldwijde islamitische terrorisme worden ingetrokken, en moet Iran zich compleet uit Syrië terugtrekken.(3)
De kans dat het Shi’itische regime instemt met deze torenhoge eisen, is zo goed als nul. Daarmee is een Israëlische militaire aanval –mogelijk met steun van Amerika- ineens weer hoog op agenda gezet.