Vrees voor handelsoorlog flakkert weer op
Overslag van een lading staal in de Antwerpse haven. Foto: Joris Herregods
De kans op een Amerikaans-Europese handelsoorlog is nog altijd levensgroot.
Doet-ie het of doet-ie het niet? Dat vragen Europese leiders zich af. Zal Donald Trump Europees staal en aluminium alsnog een importheffing opleggen, nu de tijdelijke ontheffing daarvoor om middernacht afloopt? Of zal hij de tijdelijke ontheffing verlengen en zo de Europese Unie uit de wind zetten?
De EU hoopte zelf op een permanente ontheffing. Daar hadden de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor gepleit tijdens hun bezoekjes aan Washington van vorige week. Ook een delegatie Europese topambtenaren was met die boodschap naar Washington afgereisd. Maar het ziet er niet naar uit dat hun pleidooien op vruchtbare grond gevallen zijn. ‘Mission not accomplished’, schreef Handelsblatt over pogingen om de Amerikanen tot toegeeflijkheid te bewegen. Meningsverschillen over het nucleaire akkoord met Iran hebben de spanning nog vergroot. Dat akkoord wordt door de EU ondersteund, maar de VS willen ervan af.
Harley-Davidson, jeans en whisky
De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross hield er afgelopen weekend de spanning in. Hij kondigde aan dat de ontheffingen zullen worden verlengd voor ‘sommige’ landen. Of de EU daarbij is, liet hij in het ongewisse. De landen die een tijdelijke ontheffing hebben gekregen zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Mexico, Canada, Zuid-Korea en de EU. Tot nu toe heeft alleen Zuid-Korea de tijdelijke ontheffing in een permanente weten om te zetten, door tegemoet te komen aan enkele Amerikaanse eisen.
Als de VS heffingen invoeren, zal de EU reageren. In maart werd bekendgemaakt dat er een lijst met Amerikaanse goederen is opgesteld die in aanmerking komen voor importheffingen. Het gaat onder meer om motorfietsen van het merk Harley-Davidson, jeans en whisky. Maar het ziet er niet naar uit dat de EU het onmiddellijk hard zal spelen. Volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de Unie tot 21 juni de tijd om tegenmaatregelen te treffen.
Het Amerikaanse standpunt is dat de EU alleen een permanente ontheffing kan krijgen als daar iets tegenover staat. Zo willen de VS dat de Europese Unie steun levert in de strijd tegen het handelsonevenwicht met China. Maar daar is in Brussel weinig animo voor.