zaterdag 28 april 2018

Amerikaanse minister Defensie: ‘Mogelijk binnen enkele dagen Iraanse aanval op Israël’


Voorzitter Iraanse Nationale Veiligheid Raad erkent impliciet dat Iran wel degelijk kernwapens wil(de) ontwikkelen
 Nadat Ayatollah Khameneis topadviseur dreigde om ‘Tel Aviv en Haifa met de grond gelijk te maken’, verklaarde minister van Defensie Avigdor Lieberman (foto (3)) dat ‘als zij Tel Aviv aanvallen, wij Teheran zullen aanvallen’.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft het Senaatscomité voor de Gewapende Strijdkrachten laten weten dat uit satellietopnames blijkt dat een Iraanse raketaanval vanuit Syrië op Israël mogelijk al binnen enkele dagen kan plaatsvinden. Zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman had hem eerder te verstaan gegeven dat Israël niet lijdzaam zal afwachten totdat de Iraanse raketten richting Israël vliegen. Desondanks lijkt president Donald Trump vast van plan de Amerikaanse troepen uit Syrië –die door Israël als een buffer tegen Iran worden beschouwd- weg te halen, en de militaire focus te verleggen naar Irak en de Middellandse Zee.
Volgens defensiebronnen in Washington vindt het Pentagon het niet langer nodig om met troepen in Syrië tegen ISIS te vechten, en kan dat voortaan worden gedaan met drones en vliegtuigen vanuit Irak en vanaf marineschepen op de Middellandse Zee. Hoewel de Amerikaanse soldaten niet meteen vertrekken, worden ze wel stapsgewijs vervangen door Fransen. Dat zouden president Trump en zijn France collega Macron tijdens het recente staatsbezoek van Trump zijn overeengekomen. (1)

Rusland: Nieuwe Amerikaanse aanval op Syrië wordt niet getolereerd

Rusland en Syrië zien het Amerikaanse voornemen niet als een terugtrekking, zoals Israël doet – integendeel. Ze beschouwen de verklaring van Mattis als een aankondiging van nog meer Amerikaanse aanvallen op doelen in Syrië. De Russische afgevaardigde bij het OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) waarschuwde daarom dat Moskou ‘niet zal toestaan dat onze Amerikaanse partners opnieuw militaire actie ondernemen tegen Syrië’. (2)

Vliegdekschip paraat voor eventuele Iraanse aanval

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman reisde ongerust naar Washington om duidelijk te maken dat het weghalen van Amerikaanse troepen uit Syrië de veiligheid van Israël in groot gevaar brengt, omdat Iran en Hezbollah dan vrijwel zeker de aanval zullen openen.
De reactie van zijn Amerikaanse collega Mattis werd niet bekend gemaakt, maar tegenover het Senaatscomité verklaarde hij later dat het, gezien de voortgaande Iraanse leveringen van geavanceerde wapens aan Hezbollah, ‘zeer waarschijnlijk’ is dat die ‘in de komende dagen kunnen worden gebruikt om Israël aan te vallen’.
Desondanks is deze zorg geen reden voor de VS om zijn troepen niet uit Syrië weg te halen. Wel werd ter geruststelling van Israël de aanvalsgroep van het vliegdekschip USS Harry Truman het bevel gegeven paraat te zijn voor zo’n eventuele Iraanse/Hezbollah aanval op de Joodse staat.

‘Wij zullen Tel Aviv met de grond gelijk maken’; ‘Als jullie dat doen, vallen wij Teheran aan’
uiiiiiiiiiiiiiiuuuuououooiii
Ondertussen gaat de woordenstrijd tussen Iran en Israël, en ook tussen Iran en Amerika, onverminderd verder. ‘Het Iraanse regime zit in zijn laatste dagen, en zal spoedig instorten,’ zei minister Lieberman. ‘Als ze Tel Aviv aanvallen, dan zullen wij Teheran aanvallen.’ Dat was een reactie op Ayatollah Khameneis topadviseur  Ali Shirazi, die midden april had gedreigd dat Iran ‘Tel Aviv en Haifa met de grond gelijk zal maken’ als Israël daar aanleiding toe geeft.
Lieberman wees er deze week nogmaals op dat ‘Iran probeert bases in Syrië op te zetten, en die te bewapenen met geavanceerde wapens. Iedere militaire voorpost in Syrië waar Iran zich militair in lijkt te graven, zullen wij vernietigen.’ (3)

Admiraal: Wij zullen Amerikaanse schepen tot zinken brengen

De Iraniërs reageerden ook fel op president Trumps dreigement van afgelopen dinsdag, die stelde dat ‘Iran grotere problemen dan ooit tevoren krijgt’ als het land probeert zijn nucleaire (wapen)programma opnieuw op te starten.
Gisteren kwam de reactie uit Teheran. Admiraal Ali Fadavim, commandant van de Iraanse marine, dreigde ‘de schepen van de Amerikanen tot zinken te brengen’ en hen ‘in een catastrofale situatie’ te brengen als Trump inderdaad besluit om het kernverdrag met Iran op te zeggen en opnieuw sancties tegen de islamistische republiek in te stellen. ‘Als iemand de deal verraadt, dan moeten ze weten dat hen ernstige gevolgen staan te wachten.’ (4)

Impliciete erkenning dat Iran wel degelijk kernwapens wil(de) ontwikkelen

Al Shamkhani, de voorzitter van Irans Opperste Nationale Veiligheid Raad, waarschuwde dat Iran zich in dat geval wel eens kan terugtrekken uit het non-proliferatieverdrag, en dus verder gaat met het ontwikkelen van kernwapens. Shamkhani leek niet te beseffen dat hij met deze uitspraak impliciet erkende dat Iran jarenlang gelogen heeft over het willen ontwikkelen van kernwapens, iets dat altijd virulent door het regime in Teheran ontkend werd. (4)


Xander