vrijdag 23 maart 2018

Honderden betrokkenen bij liquidaties 'Mocro War'


'Honderden' Marokkaans-Nederlandse jongeren uit zowel Nederland als Marokko zouden betrokken zijn bij ten minste zes liquidaties en een reeks extreem gewelddadige overvallen in Nederland en Antwerpen, dat meldt de Volkskrantvandaag. Volgens de Amsterdamse recherche is deze groep groter dan gedacht. Het gaat om onder meer drugshandelaren, schutters, uitvoerders en faciliteerders, die allemaal in verbinding met elkaar staan.


Een bouwlocatie in de Marokkaanse stad Tanger. © AFP
Een kwart tot eenderde van de nieuw­bou­w­ap­par­te­men­ten in Tanger wordt met crimineel geld - uit Nederland en andere landen - gefinancierd.
Volgens het Openbaar Ministerie en recherche in Amsterdam wanen de jongeren zich onschendbaar in Marokko, waar ze na het plegen van misdaden naar toe vluchten. Marokko levert immers geen onderdanen uit.

Nederlandse politieteams trekken wel regelmatig naar het Marokkaanse Tanger, waar 25 tot 30 procent van de nieuwbouwappartementen wordt gefinancierd met crimineel geld. Nederlandse justitie en politie hebben al voor ongeveer 100 miljoen euro beslag laten leggen op onroerend goed.

Samenwerking met Marokkaanse justitie
Om te zorgen dat de vluchtende criminelen toch nog in hun kraag gevat kunnen worden, is er inmiddels een verdrag gesloten met justitie in Marokko. Dit zorgt er voor dat verdachten weliswaar niet uitgeleverd worden, maar wel onder Marokkaans recht worden vervolg en berecht. Overigens is er ook afgesproken dat de doodstraf niet tot de mogelijkheden behoort.

De eerste verdachte die via dit nieuwe systeem plaats mocht nemen in het beklaagdenbankje was de 26-jarige Hamza B. die terecht stond voor de betrokkenheid bij een dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Hierbij lieten twee Nederlands-Marokkaanse twintigers het leven en schoten de daders met machinegeweren op de politie. Onderlinge vetes en afrekeningen binnen deze groep zware jongens worden ook wel de 'Maroc (of Mocro) War' genoemd.

'Mocro War'
De Mocro War begon bijna twee jaar geleden in Antwerpen, na onenigheid over een partij cocaïne. Tweehonderd kilo coke werd onderschept door de douane, maar de partij de drugs op zouden pikken was hier niet van op de hoogte, waarna zij de schuld kreeg van het stelen van de drugs. Hierop werd de jongste zoon van deze Vlaams-Marokkaanse familie ontvoerd en mishandeld. Naderhand maakte de Antwerpse politie melding van de cocaïnevangst, maar dat bleek mosterd na de maaltijd: het drugskartel was al onderling verdeeld geraakt.

Als gevolg van de onenigheid kwam er een reeks liquidaties in Nederland, waaronder de afrekening in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012 en de liquidatie van kopstuk Gwenette Martha, afgelopen mei in Amstelveen.