zaterdag 24 maart 2018

Het kabinet wil welbewust het volk dom houden!Door Realpredictor
Sommigen zeggen: "Ik ben tegen referenda, maar aan dit referendum, over de Sleepwet, doe ik toch mee, want dat vind ik heel belangrijk."
Zo'n opmerking ergert me. Alsof er geen andere zaken te bedenken zijn die ook referendabel zouden zijn. Alsof heel toevallig net alleen deze wet aan de voeten van het volk moet worden gelegd.
Heel vroeger was ik ook tegen referenda, maar daar denk ik tegenwoordig toch anders over. Onze democratie vertoont roestplekken en moet worden vernieuwd, en een referendum heeft vernieuwende elementen in zich. 
Een argument waarom werd mij aangereikt door columnist Erdal Balci in de Volkskrant. Hij vertelt hoe in totalitaire regimes het denken wordt beknot en hoe democratie en vrijheid de hersens juist scherpen. Hij schrijft: 'Vrijheid is zuurstof. Vrijheid is schitterende crea­tiviteit.'
Zeer mee eens!
Iemand schreef ook dat wij - burgers - ingewikkelde wetten niet kunnen begrijpen. We moeten het overlaten aan de politieke specialisten.
Als een wet zo ingewikkeld is dat wij hem niet kunnen begrijpen, is het meestal een slechte wet. Maar stel dat zo'n wet inderdaad te ingewikkeld is, dan wordt hij juist inzichtelijk door hem referendabel te maken.
Een referendum bewijst kortom de stelling dat je wijzer wordt van meer democratie.
Het vreemde is dat ons kabinet - inclusief D66 (nota bene de 'referendumpartij') - dit niet wenst in te zien. Het is derhalve niet overdreven te stellen dat ze welbewust het volk dom willen houden.
Door: Theodor Holman  21 maart 2018, 11:30
RP: Ik ben niet zo optimistisch meer!  Want net als de Verkiezingsfraude, zal ook de uitslag van een Referendum worden gemanipuleerd!