donderdag 22 maart 2018

Facebook onder grote druk, Mark Zuckerberg verkocht al miljoenen eigen aandelen


Investeerder van het ‘eerste uur’ denkt dat huidige crisis Facebook kan vernietigen – Mozilla Firefox adverteert niet meer op Facebook – Ook andere grote investeerders dreigen zich terug te trekken
 Het extreemlinkse social media platform Facebook staat na het laatste schandaal, toen bekend werd dat de privé gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen zonder toestemming waren doorverkocht aan derde partijen –waaronder de politieke research firma Cambridge Analytics-, onder grote druk. Facebook verloor inmiddels al meer dan $ 60 miljard aan waarde op de beursvloer. Nu blijkt CEO Mark Zuckerberg in de weken voor èn tijdens het schandaal miljoenen van zijn eigen aandelen te hebben verkocht.

Dit jaar deed Zuckerberg al 2,7 miljoen aandelen van de hand, waarvan 1,3 miljoen sinds begin maart, en 95.000 in de afgelopen 2 dagen. Dat is niet verboden, maar de timing is wel bijzonder ‘onhandig’. Sowieso staat Facebook de afgelopen maand bovenaan bij zogenaamde ‘insider’ verkopen, die verplicht bij de toezichthouders moeten worden gemeld om misbruik te voorkomen.
Vorig jaar september kondigde Zuckerberg overigens aan om samen met zijn vrouw in anderhalf jaar tijd 35 tot 75 miljoen aandelen te zullen verkopen of overdragen. Dat gebeurde ongeveer in dezelfde periode dat Facebook onder toenemende kritiek kwam te staan vanwege een zeer eenzijdige campagne tegen conservatieve, rechtse en christelijke pagina’s, (nieuws)berichten en medewerkers van het bedrijf.

WhatsApp oprichter roept iedereen op te stoppen met Facebook

Dat er een grote vertrouwenscrisis rond Facebook is uitgebroken, is wel duidelijk. Gisteren riep WhatsApp mede oprichter Brian Acton, die zijn bedrijf voor $ 22 miljard aan Zuckerberg had verkocht, iedereen op om hun Facebook accounts te op te heffen, waarmee hij zich aansloot bij de hashtag campagne #deletefacebook. (2)

Grote investeerders twijfelen, dienen aanklacht in, of trekken zich al terug

Nordea, de grootste Scandinavische bank die zo’n $ 400 miljard beheert, heeft inmiddels ook een deel van zijn investeringen in Facebook teruggetrokken. Het Duitse Union Investment overweegt hetzelfde te doen. Andere investeerders hebben al diverse aanklachten tegen Facebook ingediend vanwege ‘valse en misleidende verklaringen’ in de privacy regels van het bedrijf.
Een van de aanklagers is aandeelhouder Fan Yuan uit San Francisco, die namens een groep investeerders Facebook voor het gerecht sleept vanwege de ingestorte aandelen, die het gevolg zijn van dit misleidende beleid. Hierdoor zou Zuckerbergs bedrijf maandag en dinsdag $ 50 miljard minder waard zijn geworden.
Een vrouw uit Maryland klaagt Facebook aan vanwege de voortdurende ongewenste politieke advertenties (vrijwel uitsluitend gericht tegen Donald Trump en voor Hillary Clinton) die ze tijdens de verkiezingscampagne in 2016 te zien kreeg.

Investeerder eerste uur: Dit kan Facebook vernietigen

Investeerder van het eerste uur Roger McNamee verklaarde tegenover CNN dat de crisis wel eens het einde van Facebook kan betekenen. Drie maanden lang had hij vergeefs geprobeerd om Zuckerberg en diens rechterhand Shery Sandberg op de problemen te wijzen. ‘Als ze niet snel iets ondernemen, zullen de mensen merken dat ze Facebook niet meer kunnen vertrouwen’. Voor de onafhankelijk denkende internetter was dat vertrouwen er sowieso al niet, en waren er al meer dan genoeg redenen om nooit een Facebook account te openen. (3).

Samenwerking met inlichtingendiensten

Edward Snowden waarschuwde vorige week nogmaals dat Facebook samenwerkt met inlichtingendiensten bij het verzamelen van zoveel mogelijk informatie van de gebruikers, ‘en zelfs veel meer dan u er vrijwillig op zet’. Facebook is volgens hem een ‘als social media vermomde controledienst’ van de overheid.
Zuckerberg heeft de ‘fouten’ erkend en beterschap belooft. 


Xander