donderdag 22 maart 2018

Brussel onder voorwaarden akkoord met overname van Duits chemiebedrijf Bayer door Monsanto


Het 'huwelijk uit de hel', zoals de critici het samengaan van Bayer en Monsanto noemen, komt een stap dichterbij.

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
De Europese Commissie gaat onder voorwaarden akkoord met de overname van de Amerikaanse zakenhandelaar door het Duitse chemiebedrijf, ter waarde van 53 miljard euro.

De partijen moeten wel een aantal activiteiten verkopen om te voorkomen dat de concurrentie op de markt voor zaden en landbouwbestrijdingsmiddelen in het geding komt. Brussel is al sinds augustus vorig jaar bezig met een diepgravend onderzoek naar de deal vanwege zorgen over een gebrek aan keuzevrijheid en hogere prijzen voor boeren. Door de transactie ontstaat het grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf ter wereld.
Milieuorganisaties hebben flink campagne gevoerd tegen de deal, die al in september 2016 werd aangekondigd
Om goedkeuring te krijgen, hebben Bayer en Monsanto voorgesteld voor meer dan 6 miljard euro aan bezittingen af te stoten, hoofdzakelijk aan het Duitse chemiebedrijf BASF. Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) worden daarmee de zorgen over concurrentie volledig weggenomen. Het gaat onder meer om activiteiten rond zaden en pesticiden en onderzoeksfaciliteiten van Bayer. De commissie is voorstander van een verkoop aan BASF. Pas als het onderzoek naar die verkoop is afgerond, kunnen Bayer en Monsanto hun deal sluiten. 'Ons besluit garandeert dat er effectieve concurrentie en innovatie in zaden, pesticiden en landbouwmarkten blijft, ook na deze fusie', verklaarde Vestager in een toelichting.

Milieuorganisaties hebben flink campagne gevoerd tegen de deal, die al in september 2016 werd aangekondigd. Of de overname nu ook echt doorgaat, is nog de vraag. De Amerikaanse concurrentiewaakhonden, die ook toestemming moeten geven, zijn niet tevreden met de voorstellen van beide bedrijven, meldde persbureau Bloomberg vorige week.