Akkoord over begroting: asielcentra sluiten, tachtig miljoen extra voor armoedebestrijding
Foto: belga
Het federale kernkabinet heeft het akkoord over de begrotingscontrole op een persconferentie toegelicht. Het verder afbouwen van opvangplaatsen voor asielzoekers moet het budget onder controle houden.
De regering-Michel moest op zoek naar 1,4 miljard euro om het budget voor dit jaar op koers te houden. Het Monitoringcomité dat de begroting van dichtbij opvolgt, had voor de regering een inspanning tussen een vork van 700 miljoen tot 1,4 miljard euro naar voren geschoven, om de begrotingsambities waar te maken. De regering heeft beslist voor het maximale scenario te gaan.
Er wordt onder meer bespaard door het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers verder af te bouwen. Momenteel zijn er in ons land 23.815 opvangplaatsen, dat aantal zakt tegen het einde van dit jaar naar 17.361 plaatsen. 'De asielinstroom is stabiel op een laag niveau, wat ruimte geeft om verder in te krimpen en kosten te besparen. Volgend jaar vallen we terug op 16.629 opvangplaatsen, het aantal van voor de migratiecrisis', legde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) uit.
Peeters: 'Zonder besparingen in sociale zekerheid'
Vice-premier Kris Peeters (CD&V) benadrukte dat er ondanks de besparingen extra geld is vrijgemaakt voor armoedebestrijding. 'De begroting is structureel op orde, zonder besparingen in de sociale zekerheid. Voor armoedebestrijding is tachtig miljoen euro extra vrijgemaakt. De lastenverlaging voor e-commerce waar ik vorige zomer al voor pleitte, komt er. Daardoor maken we ons land even competitief als de buurlanden op vlak van e-commerce.'
'Verder wordt het concurrentienadeel tegenover de buurlanden weggewerkt voor de verhuur van opslagruimten. Ook dat is erg goed nieuws voor de logistieke sector. Tot slot ondersteunen we de land- en tuinbouwsector door een carry back-systeem in te voeren. Verliezen door weersomstandigheden kunnen daardoor in de vennootschaps- of personenbelasting verrekend worden met de winst van de voorbije drie jaar.'
Ook Geens jubelt
Minister van Justitie Koen Geens jubelt eveneens, omdat de CD&V-excellentie 'extra middelen voor drie essentiële taken binnen justitie en onze veiligheid' verkreeg. Het gaat om bijkomende middelen (16,5 miljoen euro) zodat  pro-Deoadvocaat een correcte vergoeding krijgen voor hun werk, geld zodat vertrekkend personeel bij justititie 'één op één' vervangen kan worden, en 1,8 miljoen euro voor extra personeel bij de de Staatsveiligheid.
Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kon aankondigen dat er middelen worden vrijgemaakt opdat het personeelsbestand van de politie op peil kan worden gehouden.
Sociale fraude
Staatssecretaris Philippe De Backer voert dan weer de strijd op tegen sociale fraude, wat moet zorgen voor een meeropbrengst van 25 miljoen euro. De sociale inspectiedienst van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ) krijgt daarvoor extra inspecteurs. 'In 2017 haalden we liefst 266 miljoen euro op bij de strijd tegen sociale fraude, een recordbedrag. Dit jaar willen we nog beter doen', meldt De Backer.