woensdag 25 oktober 2017

Handelen in Monte dei Paschi kan weer: beleggers zien dat wel zittenFotobron: Flickr, Gilda (CC BY-SA 2.0)
Woensdagochtend steeg het aandeel met 27 procent van 4,10 naar 5,22 euro, evenwel nog flink onder de prijs die Italië betaalde om de op vier na grootste bank in het land van een ondergang te redden.
De laatste handelsdag van Monte dei Paschi dateert alweer uit december 2016, toen de oudste bank ter wereld zich tot Rome moest keren voor hulp, nadat een zoektocht naar 5 miljard euro via een aandelenuitgifte uiteindelijk op niets uitliep. Afgelopen maand werd het aandeel nog gewaardeerd op 4,28 euro tijdens een veiling voor beleggers die zich hadden ingedekt tegen een default van de bank. De koers ligt echter nog ver onder de 6,49 euro die de Italiaanse staat betaalde eind augustus, toen het 3,85 miljard euro injecteerde in de noodlijdende bank. Dit was een flink papieren verlies voor belastingbetalers.


De verliezen voor junior obligatiehouders van Monte dei Paschi, waaronder verzekeraar Assicurazioni Generali, is nog groter. De verzekeraar moest in lijn met de regels van de Europese Unie verlies nemen, nog voordat er enige vorm van staatshulp mocht worden verleend.
Monte dei Paschi ging akkoord met een herstructureringsplan van Europese toezichthouders, waarin de bank 5.500 banen moest schrappen en 26 miljard euro aan slechte leningen moest verkopen. De bank moet dan tegen 2021 weer een nettowinst kunnen realiseren van meer dan 1,2 miljard euro.