De keuze voor de Brexit is het “domste dat een land ooit heeft gedaan”. Op één ding na dan: de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.
Dat is de persoonlijke mening van de Amerikaanse mediatycoon en voormalig politicus Michael Bloomberg.
De zakenman die tevens ex-burgemeester van New York is, heeft een aantal uitspraken gedaan over de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten. Dit gebeurde tijdens bijeenkomsten in Boston en op bezoek in Frankrijk eerder deze maand, zo meldt The Guardian.
“Het is heel lastig te begrijpen waarom een land dat het zo goed deed, zichzelf ruïneert”, zo citeert The Guardian Bloombergs visie op de Brexit.
Michael Bloomberg heeft een vermogen van omgerekend zo’n 40 miljard euro, blijkt uit schattingen van zakenblad Forbes.

Spijt van nieuw hoofdkantoor in Londen

Afgelopen dinsdag was Bloomberg in Londen voor de opening van het nieuwe Europese hoofdkwartier van het gelijknamige bedrijf dat handelssystemen voor beursprofessionals verkoopt en daarnaast een internationale financiële nieuwsdienst heeft. Wereldwijd heeft Bloomberg 20.000 mensen in dienst, waarvan er 4.000 in het VK werken.
Uit zijn commentaar tijdens bijeenkomsten in Boston en Frankrijk blijkt echter dat Michael Bloomberg enigszins spijt heeft van de investering die hij heeft gedaan in de Londense City, nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie wil verlaten en daarbij ook het lidmaatschap van de interne Europese markt lijkt te willen opgeven.
“We openen een gloednieuw Europees hoofdkantoor in Londen, bestaande uit twee grote en dure gebouwen. Zou ik dat gedaan hebben als ik wist dat het VK zou vertrekken [uit de Europese Unie, red]? Mogelijk niet. Maar nu is het zover en het zal ons veel voldoening geven”, zei Bloomberg twee weken geleden volgens The Guardian.

Kantoren verplaatsen naar elders in Europa

Bloomberg is een een anglofiel, maar vindt dat het VK zich in een lastige positie heeft gemanoeuvreerd. “Mijn vorige vrouw was Brits en mijn dochters hebben een Brits paspoort, dus we zijn dol op Engeland, de bakermat van ons eigen land. Maar wat ze doen is niet goed en er is geen makkelijke uitweg. Want als de Britten geen prijs betalen, zou iedereen vertrekken [uit de EU, red.]. Ze kunnen dus niet een deal krijgen waarbij ze even goed af zijn als voorheen.”
Verder zei Bloomberg (citaat in Engels):
“I did say that I thought it was the single stupidest thing any country has ever done, but then we Trumped it.”
Bloomberg gaf ook aan dat zijn eigen bedrijf bezig is activiteiten te verplaatsen naar andere delen van Europa, als gevolg van de nakende Brexit. “Dit was geen slimme zet (…) en dit wordt heel pijnlijk. Het gaat bedrijfssectoren raken. Er is al sprake van verplaatsingen naar andere steden [in Europa, red], en dat geldt ook voor ons.”

LEES OOK: Steve Jobs had maar 2 zinnen nodig om uit te leggen waarom veel ondernemers werknemers verkeerd behandelen