vrijdag 29 september 2017

Waarom de olieprijzen sinds juni 22 procent gestegen zijn

 

Waarom-de-olieprijzen-sinds-juni-22-procent-gestegen-zijn
 
Dit zag niemand aankomen: de olieprijs is weer gestegen. De prijzen voor Amerikaanse olie zijn sinds juni al met 22 procent toegenomen. De olieprijs ligt nu rond de 54 dollar per vat. Het nieuws klinkt als muziek in de oren van het oliekartel OPEC. Zij proberen het aanbod op de oliemarkt al een lange tijd te verkleinen. Een noodzakelijke maatregel na de een ineenstorting van de prijzen in 2014, als gevolg van een te hoge olieproductie. Het is dus een goed teken voor de oliemarkt dat olie meer waard wordt. Dit zijn de twee belangrijkste redenen voor de stijging van de prijzen.

Politieke situatie in het Midden-Oosten

Er bevinden zich in het noorden van Irak een aantal grote oliereserves, die op dit moment beheerd worden door de regionale overheid van Koerdistan, die semiautonoom is. De Koerden zoeken al lange tijd een mogelijkheid om volledig autonoom te worden. Daarvoor hebben ze afgelopen maandag een controversieel referendum gehouden, waarin de Koerden mochten stemmen over de toekomst van hun land: autonoom of niet. Dat referendum heeft zowel Turkije als Irak boos gemaakt. Die willen dat Koerdistan opgesplitst en in handen van de twee landen blijft. De president Erdogan van Turkije heeft al gedreigd de pijpleiding te sluiten waarmee olie van Noord-Irak naar de haven van Ceyhan in Turkije getransporteerd wordt. Daarnaast stelde hij dat hij zich niet zou inhouden militaire actie te ondernemen als de Koerden niet zouden afstappen van hun plannen om onafhankelijk te worden. Als Turkije de pijpleiding echt sluit, levert dat grote problemen op voor Koerdistan: de regio transporteert 650,000 vaten per dag en 85 procent daarvan gaat door de Turkse pijpleiding. Als Turkije de pijpleiding echt sluit, zou dat een shock op de oliemarkt creëren: en daar houdt de markt qua prijs, volgens analisten, nu alvast rekening mee.

Marktbalans

De andere grootste leveranciers van olie die bij OPEC horen, hebben vorig jaar in november afgesproken gezamenlijk hun olieproductie te laten afnemen. Er wordt over gesproken dat de OPEC die afspraak zal gaan verlengen tot na maart 2018. De markt raakt daardoor steeds meer in balans. Ook de vraag naar olie neemt toe en de voorraden nemen daardoor gestaag af. De groeiende vraag komt volgens de International Energy Agency vooral uit de meer ontwikkelde economieën, die in het tweede kwartaal van dit jaar steeds meer olie nodig blijken te hebben. De organisatie denkt daarom dat er in 2017 een gemiddelde vraag zal bestaan van 1,6 miljoen vaten per dag.
Bron