vrijdag 1 september 2017

Voor het eerst in Afrika: rechtbank verklaart presidentsverkiezingen Kenia ongeldig

Voor het eerst in Afrika: rechtbank verklaart presidentsverkiezingen Kenia ongeldig

De presidentsverkiezingen in Kenia van 8 augustus zijn ongeldig en moeten binnen zestig dagen worden overgedaan. Dat heeft de hoogste rechtbank vrijdag in Nairobi in een opzienbarend vonnis bepaald. Niet eerder in Afrika verklaarde een rechter presidentsverkiezingen ongeldig.
 
Het besluit is een overwinning voor oppositieleider Raila Odinga, die naar de rechter was gestapt, omdat er volgens hem met de uitslag was geknoeid.

De zevenkoppige rechtbank onder leiding van opperrechter David Maraga verklaarde dat er geen wangedrag is vastgesteld van de zijde van Uhuru Kenyatta, die werd uitgeroepen tot verkiezingsoverwinnaar. Maar de verkiezingen werden volgens het Hooggerechtshof wel gekenmerkt door onregelmatigheden. De grondwettelijk vereiste minimale standaard werd niet gehaald, aldus de rechtbank.
Voor het eerst is een uitslag van presidentsverkiezingen in Kenia geannuleerd
Het is voor het eerst in Kenia, én in Afrika, dat een uitslag van presidentsverkiezingen werd geannuleerd. 'Het is een zeer historische dag voor de bevolking van Kenia en in het verlengde daarvan de bevolking van Afrika', zei oppositieleider Odinga in een reactie. 'Dit schept een precedent.'

Odinga deed voor de vierde keer mee aan de presidentsverkiezingen. In 2013 stapte hij ook al naar de rechter maar die hield toen de uitslag overeind. Die verkiezingen werden gewonnen door Uhuru Kenyatta. Het gerechtelijke vonnis van vandaag zal worden gezien als een teken van onafhankelijkheid van Kenia's hoogste rechters.

Mysterieuze moord

De oppositie claimt dat er gerommeld werd met het systeem voor het tellen van de stemmen
Uhuru Kenyatta kreeg in de verkiezingen van 8 augustus officieel 54 procent van de stemmen. De oppositie claimt dat er gerommeld werd met het systeem voor het tellen van de stemmen. Kenia's kiescommissie hanteerde een digitaal systeem voor het verzenden en bekendmaken van de resultaten, maar de commissie openbaarde niet alle papieren formulieren uit de 40 duizend kieslokalen die in principe ten grondslag liggen aan de digitale cijfers. Dit feit voedde de argwaan van de oppositie, samen met de mysterieuze moord op de IT-expert van de kiescommissie kort voor de verkiezingen.

Het vonnis van vandaag kan ook leiden tot hernieuwde aandacht voor de rol van buitenlandse verkiezingswaarnemers. Die gaven in grote lijnen hun zegen aan de verkiezingen.