vrijdag 29 september 2017

Optimistische strateeg ziet de S&P 500 in de tweede helft van 2018 20 procent terugvallenWilson heeft op kortere termijn een van de positiefste voorspellingen voor de S&P 500 van Wall Street-analisten. Hij verwacht dat de brede Amerikaanse index in het eerste gedeelte van komend jaar tot 2.700 punten zal gaan stijgen, zegt hij tegen CNBC. Dat is bijna 8 procent hoger dan de slotstand van woensdag: 2.507 punten.
Maar dat optimisme verdampt later in 2018, want Wilson voorziet een uitverkoop als zijn voorspelling daadwerkelijk wordt gehaald. Als dat gebeurt voorspelt hij een terugval van zo'n 20 procent. Daarmee zou de S&P 500 terugvallen tot onder 2.200 punten, waar de index eind 2016 ook op stond. Eerst maar even op het positieve focussen: Wilson verwacht dat de komende maanden eigenlijk alle categorieën aandelen kunnen gaan stijgen: smallcaps, financials, energiebedrijven, maar ook de FANG- en andere techaandelen die de rally van dit jaar grotendeels gedragen hebben. Wilson verwacht dat de winstcijfers van Amerikaanse bedrijven over het derde kwartaal er goed uit zullen zien, wat nog een extra impuls aan de markt kan geven. Zeker als de beleggers die nog wat cash achter de hand houden extra in gaan zetten.

Kleine terugval in oktober of november

Dan het mindere nieuws van Wilson. Ten eerste verwacht de strateeg een terugval van zo'n 5 tot 6 procent in dit najaar, voordat de S&P 500 doorstoomt naar 2.700 punten. Wilson denkt dat dit eind oktober of begin november komen en als katalysator kan hebben dat er in het Congres twijfels kunnen ontstaan over de belastingplannen van president Donald Trump. Maar Wilson verwacht dus dat er na de piek van 2.700 punten een terugval tot 20 procent gaat volgen. Dat is volgens hem simpelweg een kwestie van een cyclische daling. Het einde van de stijgende cyclus komt in zicht en dat zou zelfs al in de tweede helft van 2018 kunnen gebeuren. En een daling van 20 procent is vrij gebruikelijk na de rally van al acht jaar waar we nu in zitten, stelt Wilson.