vrijdag 29 september 2017

De wetenschap over de EU: niet de juiste feiten, maar de juiste mening telt

KNAW geeft Forum voor Democratie onbewust een steuntje in de rug

 
U gaat nu doneren voor Chris Aalberts

Uw verslaggever is woensdagavond in New Babylon, een megalomaan gebouw naast Den Haag Centraal, waar de KNAW een bijeenkomst houdt over de EU. Nu zijn er in Den Haag heel vaak bijeenkomsten over de EU, maar dit is een bijzondere: de KNAW is immers de ‘Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen’. Dit moet dus wel een buitengewoon feitelijk en informatief evenement zijn. Maar zoals twijfelaars in de waarde van de wetenschap al dachten, gaat het vandaag niet alleen over de juiste feiten, maar ook over de juiste mening.
We worden welkom geheten door José van Dijck, een hoogleraar Mediastudies die tevens president van de KNAW is. Ze denkt dat we allemaal een kater hadden toen Donald Trump werd gekozen als president van de VS. Sinds dat ongelukkige moment is het allemaal alleen maar erger geworden, horen we: wetenschap wordt steeds vaker als een mening weggezet. José vergeet dat zij een halve minuut eerder alle aanleiding gaf te denken dat het bij KNAW om meningen in plaats van feiten draait. En gedurende de bijeenkomst wordt dat ook niet erg veel beter.

Boekpresentatie op kosten van de belastingbetaler

Deze bijeenkomst heet De nieuwe politiek van Europa. De niet-oplettende passant denkt dat dit gewoon een naampje is, maar het blijkt de titel van het nieuwe boek van Luuk van Middelaar, de eerste spreker. Eigenlijk zijn we dus bij Luuks boekpresentatie, maar dan betaald uit belastinggeld. De KNAW betaalt immers de afsluitende receptie, zo vertelt José ons. Waarom een hoogleraar als Luuk zijn eigen borrel niet kan betalen, blijft onduidelijk.