donderdag 11 januari 2018

Vastgoedfondsen zijn de meest duurzame jongetjes van de klas


11-01-2018
Hoewel duurzaam beleggen bij obligaties voet aan de grond krijgt, maken veel beleggers hun duurzame keuzes vooral voor aandelen. Daarbij ligt de focus doorgaans op de grote bouwstenen van een portefeuille, zoals Europese en wereldwijde aandelenfondsen. Al dan niet aangevuld met specialistische fondsen binnen categorieën als Aandelen Sector Ecologie of Aandelen Sector Alternatieve Energie.
Als we alle in Nederland beschikbare beleggingsfondsen screenen op duurzaamheid met behulp van de Morningstar Sustainability Rating komen er vooral fondsen bovendrijven uit een onverwachte categorie: Aandelen Sector Onroerend Goed - Europa Indirect. De vijf fondsen met de hoogste duurzaamheidsscore komen alle uit deze categorie.
  1. BNP Paribas Property Securities Europe
  2. MS INVF European Property
  3. Parvest Real Estate Securities Europe
  4. Kempen European Property N.V.
  5. ACTIAM Europa Index Vastgoedfonds
Kijkend naar de portefeuilles van die fondsen is die hoge score goed te verklaren. Het zijn vooral grote vastgoedondernemingen die goed presteren op duurzaamheid. In een populaire index voor de Europese vastgoedmarkt, zoals de FTSE EPRA/NAREIT Europe, krijgen onder meer Unibail-Rodamco, Gecina en British Land een score van ruim boven de 80 op een schaal van 0 tot 100.
Deze ondernemingen zijn doorgaans zwaargewichten in de index. Menig aandeel heeft een weging van 3 procent of hoger, zoals de eerder genoemde Gecina en British Land, maar ook bijvoorbeeld Klépierre, de Franse onderneming die in 2014 het Nederlandse Corio overnam. De meest duurzaam geachte onderneming, Unibail-Rodamco, spant de kroon met een gewicht van 9,3%.
Het zijn ook de keuzes van dedeze fondsmanagers die de fondsen een hoge score op het gebied van duurzaamheid bezorgen. Veel duurzame ondernemingen zijn overwogen in de genoemde duurzame vastgoedfondsen. Een belegger die op zoek is naar duurzame beleggingen kijkt daarom ook buiten de gebaande paden.