maandag 8 januari 2018

MAG FACEBOOK DE VRIJHEID VAN MENINGSUITING INPERKEN?


Door Realpredictor

Facebook vs. vrijheid van meningsuiting

Facebook ontzegt gebruikers regelmatig de toegang tot zijn sociale mediaplatform, omdat men zich niet aan de huisregels zou houden. Wanneer een private organisatie anderen erin beperkt informatie te verstrekken, ontstaat er een conflict tussen de vrijheid van meningsuiting en het eigendomsrecht. Het EHRM heeft zich hier meerdere malen over uitgesproken.
Mag Facebook zomaar de vrijheid van meningsuiting inperken?
Juridisch gezien mag Facebook zelf bepalen welk materiaal het toelaat. Maar, zeggen internetexperts, het netwerk heeft ook een publieke functie als journalistiek platform. Ruwweg eenderde van het internetverkeer van nieuwssites komt van Facebook. Dat betekent dat veel mensen hun mening baseren op wat ze op Facebook voorbij zien komen.
De moderatoren bekijken in principe alleen berichten die door gebruikers worden gerapporteerd. Daarom blijven racistische teksten bijvoorbeeld vaak staan op Facebook, ook al zijn ze tegen de richtlijnen. Wat niet wordt aangegeven, wordt ook niet geblokkeerd. Aangezien Nanninga en Oppenheimer een overwegend Nederlands publiek hebben, kwamen de klachten waarschijnlijk uit die hoek.
Het was „de lange arm van Ankara”. Toen Facebook onlangs een spotprent van cartoonist Ruben Oppenheimer over de Turkse president Erdogan verwijderde, werd die conclusie snel getrokken. Een paar dagen later schrapte het sociale netwerk nóg een satirische Erdogan-afbeelding van Oppenheimers Facebookpagina en werd ook een anti-Erdogan-gedicht van columnist Annabel Nanninga naar de digitale prullenbak verwezen. Een rel was geboren.
RP: Dat FB ook op verzoek van vooral de linkse (Eurofiele/islamofiele) lezers een lid blokkeren voor een onschuldige- lichtkritische foto of -uitlating is onderhand gebleken!