donderdag 11 januari 2018

Juncker: ‘Brexit zal hoe dan ook gaan plaatsvinden’


Juncker: ‘Brexit zal hoe dan ook gaan plaatsvinden’
De president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt dat hij niet gelooft dat de Brexit op de een of andere manier geannuleerd wordt. In een conferentie in Brussel vertelde hij dat ‘degenen die zeggen dat de Brexit niet zal gebeuren en dat de inwoners van het Verenigd Koninkrijk hun fout inzien, niet geloofd moeten worden’. Daarmee keert Juncker zich tegen bekende gezichten zoals de voormalige Britse premier Tony Blair. Blair stelt dat de Brexit nog altijd teruggedraaid kan worden door bijvoorbeeld een nieuw referendum te houden. Daarnaast waarschuwt Juncker ervoor dat de EU snel het financiële gat moet gaan opvullen dat zal ontstaan omdat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Volgens Juncker zal het gat in het budget ongeveer 12 tot 13 miljard euro op jaarbasis bedragen.
Het Verenigd Koninkrijk zal in maart 2019 officieel uit de EU treden. De onderhandelingen daarvoor zijn in volle gang. Ook binnen de EU zelf wordt gekeken naar oplossingen voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk. Zo denkt de Europese commissaris Günther Oettinger dat het gat dat daardoor ontstaat, opgevuld dient te worden met 50 procent aan bezuinigen en 50 procent aan nieuwe inkomsten. Als oplossing voor de laatste bijdrage stelde Oettinger een Europese belastingheffing op plastic producten voor, om zo extra geld te verdienen. Ook heeft Oettinger gewaarschuwd dat de bezuinigingen die voorgesteld worden een grote impact gaan hebben. De Commissie zal in mei 2018 daarover een voorstel publiceren. Ook heeft het de EU-landen gevraagd in mei 2019 overeenstemming te bereiken over de manier waarop het financiële gat in het budget opgevuld gaat worden.
Het betreffende budget van de Europese Unie bestaat uit ongeveer 1 biljoen euro: dat is het bedrag dat tussen 2014 en 2020 uitgegeven zal worden binnen de EU. Dat geld wordt besteed aan agricultuur, energie, regionaal beleid en vele andere zaken. Door de uittreding van het Verenigd Koninkrijk zal er dus op jaarlijkse basis een gat in het budget ontstaan van 12 tot 13 miljard euro. De grootste financiële bijdragen aan dat budget worden door Duitsland en Frankrijk geleverd. Het Verenigd Koninkrijk stond op de derde plek. In totaal dragen 10 landen in de EU meer bij aan het budget dan dat ze uiteindelijk terugzien. De landen die het meest van het budget profiteren, zijn Hongarije, Polen en Griekenland. Het budget is ongeveer 1 procent van de waarde van de totale Europese economie.