woensdag 10 januari 2018

'Goldman en Franklin Templeton grootste uitstroom'

              

Goldman Sachs en Franklin Templeton zijn de slechtst verkopende fondshuizen van afgelopen jaar. Ook veel andere grote, actieve fondshuizen zien vermogen wegstromen.
Beleggers trokken bijna 22,7 miljard dollar uit de fondsentak van Goldman in 2017, terwijl Franklin Templeton 21,6 miljard dollar zag wegstromen.
Dat schrijft de Financial Times op basis van speciaal voor de krant samengestelde data van Morningstar tot en met eind november. Het gaat om de verkoopcijfers van wereldwijde open-end fondsen, inclusief geldmarktfondsen.
Het zijn niet de enige grote, actieve huizen in de lijst met slechtst verkopende fondshuizen van afgelopen jaar. Ook Standard Life Aberdeen, Harbor Funds en Columbia Threadneedle zijn hoog in de ranglijst te vinden.

Passief

Intussen gaan de passieve huizen er met de winst vandoor. Vanguard en BlackRock - allebei bekend om hun vele passieve strategieën - zijn de best verkopende fondshuizen van het jaar. Ze streken in 2017 respectievelijk 223 miljard dollar en 139 miljard dollar op.
Beleggers hebben actieve fondsen gemeden de afgelopen jaren, vanwege zorgen over performance en hoge fee's, schrijft de krant. De passieve fondsenindustrie is 4,5 keer sneller gegroeid dan de actieve strategie, geholpen door de stijgende aandelenmarkten.
Meer dan 110 beleggingsfondsen van Goldman Sachs zouden volgens FT te maken hebben met uitstroom gedurende het jaar; vooral Amerikaanse geldmarktfondsen en een enkel fixed income fonds.

Reactie Goldman

In een reactie op de cijfers laat Goldman weten het oneens te zijn met de opname van geldmarktfondsen, die beleggen in kortlopend staatspapier, geldmarktpapier en termijndeposito's. Dit omdat het beleggingscategorieën zijn voor de korte termijn die klanten een liquide alternatief bieden voor cash.
'Deze analyse is onjuist en de uitkomst is misleidend voor ons en onze sectorgenoten. GSAM had instroom in alle beleggingscategorieën en regio's als het gaat om langetermijn 'fee based' fondsen.'
Franklin Templeton wilde niet reageren. Topman Martin Gilbert van het fondshuis Standard Life Aberdeen beaamde eerder dat de fondsenindustrie onder grote druk staat. 'We gaan de juiste kant op, maar het is zwaar', zo zou hij gezegd hebben.