zaterdag 6 januari 2018

Chinese president Xi waarschuwt leger klaar te zijn voor oorlogXi’s persoonlijke inspectie van vele duizenden troepen was volgens de media uniek, en zou erop kunnen wijzen dat de president mogelijk al in de tweede helft van 2018 een oorlog verwacht. (Afbeelding: (2)).
In een zeldzame toespraak voor duizenden soldaten heeft de Chinese president Xi Jinping gewaarschuwd dat het leger klaar moet zijn voor oorlog, en ‘niet bang moet zijn voor ontberingen, noch de dood’. De spanningen in de regio, met name rond China, Noord Korea, Zuid Korea en Japan lopen almaar verder op, zeker gezien de recente kernwapen dreigementen over en weer tussen de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un en president Donald Trump. Positief is dat Noord Korea een uitnodiging van Zuid Korea om weer te gaan praten heeft geaccepteerd, en dat de VS en Zuid Korea besloten hebben om gezamenlijke militaire oefeningen uit te stellen tot na de Olympische Winterspelen in februari (3)(4).
 
President Xi voerde woensdag een inspectie uit van duizenden troepen van het Centrale Front Commando van het Volks Bevrijdingsleger in de noordelijke provincie Hebei. Hij riep de soldaten op om constant te oefenen op echte gevechten, hun tactieken, materieel en technologie steeds te verbeteren, en ‘een krachtige elitemacht te creëren, die altijd klaar is om te vechten en te overwinnen, zodat de taken van de Partij en het volk in het nieuwe tijdperk worden uitgevoerd.’

China wil VS in 2050 passeren

De afgelopen jaren heeft China vaart gezet achter de modernisering van het leger, dat qua manschappen betreft het grootste ter wereld is. Eén van de veranderingen is dat het 2 miljoen man sterke leger met enkele honderdduizenden soldaten wordt verkleind. Tegelijkertijd wordt er fors geïnvesteerd in allerlei vormen van modern wapentuig, zodat het land in 2050 een ‘macht van wereldklasse’ is. Vermoedelijk mikt China erop om rond dat jaar de Verenigde Staten als militaire supermacht te kunnen passeren.

Groot aantal conflicthaarden

Chinese media berichtten dat Xi’s persoonlijk overgebrachte ‘mobilisatie’ van de gewapende strijdkrachten uniek is. Analisten gaan er echter vanuit dat de kans dat de president het leger nu al in een oorlog stort, klein is. Desondanks zijn er een groot aantal potentiële conflicthaarden rond de Zuid Chinese Zee, zoals op het Koreaanse schiereiland, de Japanse gebieden, de vele ruzies rond een aantal eilandengroepen, de regio’s Xinjiang en (nog steeds) Tibet, en de regelmatige, vooralsnog kleinschalige grensconflicten met India in het Himalaya gebergte.
Het komt erop neer dat Xi’s zeldzame toespraak een duidelijke waarschuwing is dat de regio op oorlog afstevent. Gezien het tijdstip zo vroeg in het nieuwe jaar vragen velen zich af of die al in de tweede helft van 2018 kan losbarsten. De enige vraag is dan nog welk kruitvat als eerste ontploft.