donderdag 11 januari 2018

AEX in het rood, bitcoin kleurt donkerrood


11-01-2018
De bitcoin levert rond het middaguur 11 procent in in euro nadat bekend werd dat Zuid-Korea een verbod op de handel in cryptovaluta voorbereid. Het Aziatische land is een van de grootste markten voor de handel in virtuele munten. Obligatiekoersen herstellen zich van de uitverkoop gisteren nadat de Chinese toezichthouder aangaf dat een bericht op Bloomberg dat het land overweegt om minder Amerikaanse staatsobligaties te kopen waarschijnlijk nepnieuws is.
De AEX-index op Beursplein 5 noteert 0,3 procent lager op 558,92 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 846 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leveren ook licht in.
Grootste stijger bij de hoofdfondsen is AkzoNobel met een winst van 3,3 procent. Sterkste daler is kabel- en telecomconcern Altice met een min van 7,5 procent.

Adviesverlaging Air France-KLM


In de MidKap sluit Air France-KLM de rij met een verlies van 3,4 procent na een adviesverlaging door HSBC. De krant Il Sole 24 Ore meldde daarnaast dat de luchtvaartgroep samen met de Britse prijsvechter easyJet zich mogelijk toch mengt in de overnamestrijd rond de failliete Italiaanse branchegenoot Alitalia.
Op de lokale markt won RoodMicrotec 9 procent. De chiptester zag de omzet vorig jaar met 16 procent stijgen. Topman Martin Sallenhag benadrukte dat Rood het nieuwe jaar is ingegaan met een historisch hoge orderportefeuille. De aandelen van de voormalige lege beurshuls stegen sinds vrijdag ruim 460 procent in waarde.

Marks & Spencer


In Londen zakte Tesco 3,6 procent. De Britse retailer zette tijdens de belangrijke kerstperiode minder om dan verwacht. Ook kleding- en voedingsketen Marks & Spencer verloor ruim 6 procent na dalende verkopen in het afgelopen kwartaal.
In Kopenhagen zakte juwelenverkoper Pandora 14,3 procent na tegenvallende omzetcijfers. Richemont won in Zürich 1,2 procent. De Zwitserse producent van luxegoederen heeft juist uitstekende zaken gedaan rond de feestdagen, geholpen door een aantrekkende vraag vanuit Azië. De Franse cateraar Sodexo daalde in Parijs 4,6 procent na publicatie van de omzetcijfers.
De euro was 1,1945 dollar waard, tegen 1,1965 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef onveranderd op 63,57 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 69,16 dollar per vat. Futures voor Brent en WTI bereikten met respectievelijk 70 en 64 dollar het vat de hoogste stand in drie jaar.