maandag 8 januari 2018

Aandelen olieconcerns houden stijging olieprijs niet bij


08-01-2018

Bron: Finanzen.nl

Fotobron: Freeimages.com
 
Beleggers vinden dat een buitenkansje en springen in het gat, want olieaandelen zijn ook bij de brede markt achtergebleven. Sinds begin 2017 is de MSCI Energy World Index met 5,6% gestegen in Amerikaanse dollars, terwijl de prijs van Brent-olie bijna 20% hoger is volgens data van Thomson Reuters. In de MSCI Energy World Index zijn onder andere Shell, Total, BP en Eni opgenomen.
De houdbaarheid van de olierally is onzeker, onder andere doordat de vraag op de lange termijn door de opkomst van de elektrische auto en de duurzame energietransitie in het gedrang kan komen. Veel hangt volgens analisten af van de vraag of olieconcerns ook overtuigende financiële resultaten laten zien als prijzen weer dalen. Goldman Sachs is overtuigd en rekent op 13% rendement voor aandelen van de grote energieconcerns, en een stijging met 9% van een vat Brent-olie.
De outlook voor het zwarte goud is aantoonbaar verbeterd, zeggen analisten gesproken door Bloomberg. Onder andere BlackRock rekent erop dat olieprijzen geleidelijk zullen stijgen als gevolg van een lager aanbod doordat olieconcerns hun investeringen hebben teruggeschroefd.

Energiesector


UBS, RBC en JP Morgan hebben zich de afgelopen weken optimistisch uitgesproken over de energiesector. Analisten van Barclays voorspellen dat Europese geïntegreerde olie- en gasconcerns zoals Shell hun winst vanaf het derde kwartaal met 20 procent kunnen opvoeren.
Shell verhoogde in november de outlook voor zijn kasstroom in 2020 met vijf miljard dollar naar 30 miljard dollar. Het concern gaat daarbij uit van een prijs van 60 dollar voor een vat ruwe olie. Zowel voor Brent als WTI wordt momenteel meer betaald.
De aandelenkoersen van grote olieconcerns bewegen doorgaans synchroon met de olieprijs, maar die correlatie is sinds medio vorig jaar verdwenen. Sommige analisten zien die relatie echter terugkeren dit jaar.