donderdag 5 oktober 2017

Wat betekent een oorlog met Noord-Korea voor de Oost-Aziatische economie?

Wat betekent een oorlog met Noord-Korea voor de Oost-Aziatische economie?

   
Wat-betekent-een-oorlog-met-Noord-Korea-voor-de-Oost-Aziatische-economie-

Het feit dat er een conflict gaande is tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is allang al geen nieuws meer voor de financiële markt. Daarom is de Wereldbank positief over haar groeivoorspellingen voor landen in Oost-Azië. Ook doen volgens de Wereldbank de opkomende economieën het daar relatief goed en vormt China, zoals altijd, een beetje een risico. Weinig verandering dus. Toch heeft de Wereldbank ook een analyse gemaakt van de mogelijke gevolgen van een echte oorlog op het Koreaanse schiereiland. In een rapport stelt de Wereldbank op wat dat voor de economieën van de omringende landen zal betekenen. De schets die de bank gemaakt heeft, is niet al te positief.
Omdat Oost-Azië erg afhankelijk is van globale export en haar verwerkingsindustrie, zou een eventuele escalatie van de huidige spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten een breuk opleveren in hun handel en economische activiteit. Zo zou het volgens de Wereldbank mogelijk zijn dat de verzekeringskosten van de schepen die cargo van en naar Oost-Azië vervoeren, een stuk duurder worden. Daarnaast is het mogelijk dat beleggers en investeerders hun geld in veiligere opties willen steken en dus hun kapitaal uit Oost-Azië halen, om in goud of in de Japanse yen te investeren. Dat zou vervolgens negatieve gevolgen voor Japan hebben: de export zal daar sterk verminderen omdat een koersstijging van de yen de Japanse producten in andere landen veel duurder maakt. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de stabiliteit van de Japanse staatsschuld. Ook Vietnam wordt aangewezen als een land dat flink risico loopt als er een oorlog uitbreekt. Zuid-Korea is namelijk de op een na belangrijkste handelspartner van Vietnam: een conflict zou de export naar Zuid-Korea flink omlaag brengen. Dat zou Vietnam waarschijnlijk niet aankunnen, gezien het feit dat het land behoorlijk wat staatsschuld heeft: 52 procent van het bruto binnenlands product in 2016.
Kortom: een echt conflict betekent dat heel Oost-Azië daar de gevolgen van zal voelen, waaronder ook de valuta van opkomende economieën. Een zwakkere valuta van deze economieën betekent een vermindering in consumenten- en bedrijfsuitgaven. Daarnaast zullen staats- en bedrijfsschulden die in dollars afgesloten zijn, veel moeilijker af te betalen zijn. Het is daarom volgens de Wereldbank lang niet zo dat een escalerend conflict met Noord-Korea alleen Zuid-Korea zou beïnvloeden. Opvallend genoeg zullen de landen die op dit moment het meest over Noord-Korea praten, de Verenigde Staten en China, de klap van een eventueel conflict wel goed kunnen opvangen. Uit onderzoek van Moody’s blijkt dat een oorlog op de korte termijn inderdaad negatieve gevolgen voor beide economieën zal hebben, maar dat de implicaties op lange termijn toch echt heel klein blijven.


Bron