donderdag 5 oktober 2017

Hypoport AG: een ‘eenhoorn’ op de beurs van FrankfurtHypoport-AG--een-‘eenhoorn’-op-de-beurs-van-Frankfurt

Op de beurs in Frankfurt worden ondernemingen die minstens een miljard dollar waard zijn als ‘eenhoorns’ bestempeld. De Berlijnse onderneming Hypoport AG (Xetra: DU302153) dat zich specialiseert in financiële technologie, is daar een van. Toch kennen slechts weinig beleggers het bedrijf. Hypoport bevindt zich al een tijdlang op de beurs in Frankfurt: het bedrijf is daar terug te vinden op de S-DAX Index voor technologische ondernemingen. Hypoport is op zich niet zo bekend, maar een dochteronderneming van het bedrijf wel: het vastgoedfinancieringsbedrijf Dr. Klein. Dat is een van de grootste bedrijven binnen de Duitse sector voor vastgoedinvesteringen.
Hypoport is in 1999 onder de naam Europace AG opgericht. Hypoport heeft als bedrijf twee grote afzetmarkten. Allereerst specialiseert het bedrijf zich als kredietplatform voor de bankensector. Zo biedt het bedrijf een van de grootste transactieplatformen van Duitsland, waarop financiële producten tussen banken en klanten worden afgesloten. Onder andere grote Duitse banken als de Postbank, Santander en de DKB maken gebruik van het platform om financiële producten aan hun klanten te kunnen verkopen. Ten tweede heeft Hypoport veel dochterbedrijven, die op zichzelf ook technologie ontwikkelen om financiële dienstverleningen mee te ondersteunen. Daarvan is Dr. Klein een van de bekendste bedrijven. Zij ontwikkelen onder andere softwareoplossingen voor vastgoedontwikkelaars en –investeerders.
Hypoport AG wordt nu op de Duitse technologische beurs als ‘eenhoorn’ bestempeld: het bedrijf mag die prestigieuze titel dragen omdat het op dit moment een beurswaarde van bijna 920 miljoen euro heeft. Daarbij heeft het bedrijf met een koers van 148 euro per aandeel een van omgerekende waarde van 1.076 miljard dollar, waarmee zij de grens van 1 miljard dollar overschrijden en een Einhorn genoemd mogen worden. Volgens analisten gaat de aandelenkoers van Hypoport echter alleen maar meer stijgen. Zo heeft Warburg Research bijvoorbeeld haar koersvoorspellingen voor Hypoport van 145 naar 170 euro verhoogd. Die positieve verwachtingen komen voort uit de gegroeide winstverwachtingen van het bedrijf. In 2016 is de omzet van de onderneming van 139 miljoen euro naar de 156,6 miljoen euro gestegen. De brutowinst steeg met 19 procent naar de 85,2 miljoen euro. De beleggers die het aandeel in hun bezit hebben, zullen dolgelukkig zijn met hun aankoop: wie vijf jaar geleden in de aandelen van de onderneming.
geïnvesteerd heeft, heeft vandaag de dag namelijk te maken met een waardestijging van maar liefst 1500 procent.


Bron