vrijdag 6 oktober 2017

De onrust in Catalonië wordt door Europa makkelijk van zich af geschud

Er waren dit jaar veel zorgen onder Europese beleggers. Met name in de aanloop naar eerst de Nederlandse en vervolgens de Franse verkiezingen. In beide landen leek een rechtse populist een gooi naar de macht te kunnen doen, Geert Wilders (PVV) in Nederland en Marine Le Pen (Front National) in Frankrijk.
Beleggers vreesden dat een eventuele verkiezingszege van deze eurosceptici voor flink wat reuring zou zorgen in de eurozone als geheel. Dat doemscenario bleef uit. In Nederland bleef de VVD van zittend premier Mark Rutte de grootste partij, in Frankrijk won de eurogezinde buitenstaander Emmanuel Macron verrassend de verkiezingen.

In Spanje ligt het anders

Waar de politieke spanning in Nederland en Frankrijk in heel Europa doortrok, lijkt daar met de huidige onrust in Catalonië en Spanje anders te liggen. Beleggers behandelen het politiegeweld tijdens het betwiste Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van afgelopen zondag als een zaak voor de Spanjaarden zelf. Dat blijkt wel uit het koersverloop van de afgelopen dagen. Deze donderdag is er sprake van licht herstel op de IBEX 35, de belangrijkste index van Spanje. Maar in de afgelopen drie dagen daalde deze zo'n 4 procent, terwijl de Euro Stoxx 600, de brede Europese index, in diezelfde periode ongeveer 1 procent steeg. Vooral op woensdag nam de spanning op de beurs toe toen enerzijds de Spaanse koning de leiders van Catalonië ervan beschuldigde op een constitutionele crisis aan te sturen, terwijl anderzijds honderdduizenden Catalanen de straat op gingen om te protesteren tegen het politiegeweld tijdens het referendum.

Yield Spaanse obligaties loopt ook op

Waar de aandelenkoersen van Spaanse aandelen, met name van banken, de laatste dagen flink daalden, steeg de yield op Spaanse obligaties flink, schrijft The Wall Street Journal. De risicopremie die beleggers willen hebben voor een Spaanse 10-jarige obligatie bovenop het yield van een Duitse obligatie met 10 jaar looptijd liep in een paar dagen tijd van 1,17 procentpunt naar 1,31 procentpunt. De yield van obligaties stijgt altijd als de koersen ervan dalen. En de yield op Catalaanse obligaties die in juni 2018 aflopen liep de laatste dagen op tot boven 3 procent, terwijl die eind september nog rond 2,5 procent liep. Voor belegger Mark Dowding van vermogensbeheerder BlueBay Asset Management was dat overigens reden om in te stappen op het Catalaanse schuldpapier. Hij verwacht dat de koers daarvan weer gaat stijgen omdat Catalonië in zijn beleving niet zo ver zal gaan om volledige onafhankelijkheid te eisen. "Dalingen in Spaanse beleggingen zullen waarschijnlijk van korte duur zijn", is zijn conclusie.