vrijdag 8 september 2017

Waarom cryptomunten nog niet kunnen functioneren als 'echt' geld

Waarom cryptomunten nog niet kunnen functioneren als 'echt' geld

08-09-2017

De Nederlandse bank focust zich in een rapport vooral op de stabiliteit van de cryptomunten zoals bitcoin of ethereum. Zoals te voorspellen is die in meerdere opzichten bij cryptomunten een stuk minder aanwezig dan bij de gebruikelijke valutaparen als dollar/euro of dollar/Japanse yen.
Dat blijkt bijvoorbeeld uit de volatiliteit van die twee valutaparen vergeleken met de koers dollar/bitcoin. Kijk maar naar onderstaande grafiek. De volatiliteit van de dollar/bitcoin-koers is ongeveer 4 procent terwijl die van de andere valutaparen slechts 0,5 tot 1 procent is. Een vijf tot zeven keer zo grote volatiliteit dus, wat geen grote verbazing zal wekken gezien de flinke koerswisselingen die de cryptomunten doormaken.

Ook spreads veel groter

Dan zijn er nog de grote verschillen in de spreads, het verschil tussen de bied- en laatprijs, voor cryptomunten en gewone valutaparen. ING geeft het overzicht van de maximale spreads voor de aankoop van 10 en 100 bitcoins in onderstaande grafiek. Het eerste wat opvalt is het verschil in spreads tussen de verschillende handelsplatformen als Bitfinex, Bitstamp en Coinbase. Eerstgenoemde zijn nog relatief stabiel met voor bitcoinbegrippen beperkte spreads. Dat heeft te maken met liquiditeit. Hoe meer liquide een platform is, hoe beperkter de spreads. Maar zelfs de laagste spreads van 2 tot 3 procent voor 100 bitcoins zijn nog behoorlijk groot voor valutabegrippen. ING noemt ter vergelijking de spread voor de Singaporese dollar tijdens de Aziatische valutacrisis van 1997: die was toen nog altijd slechts 0,39 procent. Dit omdat de grote valutamarkten veel meer liquide zijn dan de cryptomunten.

Liquiditeit

Dat gebrek aan liquiditeit is toch het grootste punt van zorg wat ING betreft. De analisten stellen dat een val van de bitcoin ervoor kan zorgen dat late investeerders voor een veel lagere prijs moeten verkopen. Dat kan op zijn beurt weer bijdragen aan het idee dat de bitcoin onder druk staat waardoor de waarde nog veel verder wegvalt. Als dat gebeurt staat er geen centrale bank klaar met een opkoopprogramma om de koersval te stutten en staat de bitcoin er alleen voor. ING doet nog een suggestie om de bitcoin wat stabieler te maken. Dat vergt wel een complete reset van hoe de munten nu gedistribueerd worden. Momenteel gaat dat volgens een vast algoritme: wie moeilijke computerpuzzels oplost om transacties te voltooien krijgt als beloning bitcoins. Die beloning halveert eens in de zoveel tijd, waardoor de toestroom van bitcoins steeds kleiner wordt. Uiteindelijk zullen er ongeveer 21 miljoen munten op de markt gebracht worden, nu zijn er al ruim 17 miljoen in de omloop. Het leidt ertoe dat de voorraad van bitcoins zeer stabiel is, terwijl de vraag daar wild omheen schippert. ING suggereert om het algoritme zo aan te passen dat de voorraad meebeweegt de vraag, zodat die twee zaken dichter bij elkaar blijven en de prijs ook stabieler zal zijn. Daarvoor moet wel de hele opzet van het bitcoinnetwerk op de kop worden gegooid, de vraag is hoe realistisch dat is.