zaterdag 9 september 2017

Slachtoffers Orkaan Irma

https://youtu.be/FAn-ONDy_Zc


Pink - What About Us (lyric video)  

Lees terug - Orkaan Irma was op Sint Maarten 'hell of a ride'

De superorkaan Irma treft de eilanden in het Caribisch gebied ongenadig hard. Volgens de eerste berichten is er grote schade op Sint Maarten en de andere eilandjes waar Irma woensdag als eerste aan land ging. Ook Florida zet zich schrap voor de verwoestingen die de orkaan de komende dagen kan aanrichten. Lees ons liveblog terug over de dag dat Irma aan land kwam.
 

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Schade Sint Maarten vanuit de lucht

  Een helikopter van de Nederlandse marine is teruggekeerd van een vlucht boven de door orkaan Irma getroffen eilanden in het Caribisch gebied. Commandant Andre van der Kamp meldt op Twitter dat de schade op Saba en Sint Eustasius relatief meevalt. Op Sint Maarten zagen de militairen echter ‘zeer grote materiële schade’.
 2. Enorme schade Barbuda

  De orkaan Irma heeft op het Caribische eilandje Barbuda een spoor van verwoesting achtergelaten. Dat heeft premier Gaston Browne van het land Barbuda en Antigua gezegd. Hij liet weten dat voor circa 125 miljoen euro schade is aangericht.

  ,,De wederopbouw zal jaren duren'', zei Browne. Hij voegde eraan toe dat de orkaan op Barbuda zeker één leven heeft geëist. Eerder werden al twee doden gemeld op het Franse deel van Sint Maarten. Daarmee komt het officiële dodental door orkaan Irma op drie.

  Barbuda, dat 1700 inwoners telt, ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten. Irma bereikte Barbuda woensdagochtend (Nederlandse tijd).
 3. Crisisoverleg ministers

  De ministers die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening op de door de orkaan Irma getroffen eilanden komen donderdag onder leiding van premier Mark Rutte bijeen in het Nationaal Crisis Centrum. Vanaf 10.00 uur bespreken zij de situatie op de eilanden en eventuele maatregelen.

  Behalve premier Rutte zullen de ministers Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis (Defensie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aanwezig zijn.
 4. Geen doden op Saba

  De orkaan Irma die woensdag huishield op de Bovenwindse eilanden heeft op Saba geen slachtoffers geëist. Dat heeft de gezaghebber van Saba, Jonathan Johnson, gezegd tegen het Curaçaose radiostation Dolfijn FM.

  Wel zijn de daken van sommige huizen weggewaaid. ,,Er is geen stroom, maar daar werken we aan. Het telefoonverkeer en internet-verkeer is wel snel weer hersteld.'' Johnson noemde het overtrekken van Irma 'heel zwaar'. ,,De wind was heel zwaar. Het klonk alsof er urenlang heel dichtbij een trein voorbij ging."

  Volgens Johnson zijn veel bomen vernield. De bewoners zijn direct aan de slag gegaan om de troep op te ruimen. Johnson is blij dat het 'redelijk goed is gegaan' op Saba.
 5. Storm was 'hell of a ride'

  De storm op Sint Maarten was een 'hell of a ride' laat correspondent Kees Broere zojuist in een kort gesprek via de satelliettelefoon weten. Alle communicatie is verbroken, vertelt hij. Broere mocht kort bellen met een satelliettelefoon van de Nederlandse militaire post op het eiland. 'Het was heftig, een goed overzicht over de schade ontbreekt nog.'
 6. Gebouwen verwoest op Barbuda

  Minister-president Gaston Browne van de eilandstaat Antigua en Barbuda verklaart tijdens een persconferentie dat 90 procent van de gebouwen op Barbuda verwoest is, schrijft de Britse krant The Guardian. Over een krakerige radiolijn bleef Browne de zin 'totaal gesloopt' herhalen. Lokale media berichten over een dode. De autoriteiten hebben dit niet bevestigd.

  Barbuda was het eerste eiland dat geraakt werd door de orkaan.
 7. Hevige regenval verwacht

  Het KNMI verwacht de komende uren nog hevige regenval in Saba en Sint Eustatius. Nu de orkaan wegtrekt neemt de windsterkte iets af. Toch kan de zuidwestenwind nog snelheden van boven de 75 kilometer per uur halen, schrijft het KNMI in een bulletin. De tropische storm Jose trekt waarschijnlijk boven de eilanden langs.
 8. Opvangcentra Rode Kruis overvol

  De opvangcentra van het Rode Kruis op de Bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zitten overvol met mensen die moesten vluchten voor de orkaan, meldt de hulporganisatie aan het ANP. Exacte aantallen kan het Rode Kruis nog niet geven, omdat de communicatieverbindingen als gevolg van de allesvernielende orkaan heel slecht zijn, zei een woordvoerder.

  Volgens hem is een grote communicatiemast in de haven van Sint-Maarten omgevallen, waardoor er nauwelijks communicatie mogelijk is en het moeilijk is een goed beeld te krijgen van de omvang van de schade. Ook zijn de haven en de luchthaven zwaar getroffen en liggen de schepen in de straten. Omdat op Sint-Maarten een uitgaansverbod geldt, is het ook nog niet goed mogelijk de schade op te nemen, zei de woordvoerder.
 9. Irma bereikt Maagdeneilanden

  Inmiddels heeft orkaan Irma in alle hevigheid de Amerikaanse Maagdeneilanden bereikt. De autoriteiten op Puerto Rico melden dat de wind daar al snelheden van meer dan 175 kilometer per uur haalt.
 10. ANP trekt foto's terug

  Eerder deelden we beelden van Sint Maarten van ANP, maar het persbureau heeft inmiddels laten weten alle foto's terug te trekken. Er kan niet met genoeg zekerheid worden gezegd dat de foto's werkelijk van Sint Maarten komen.
 11. Twee doden gevallen

  De Franse minister van overzeese gebiedsdelen, Annick Girardin, laat weten dat er in het Franse deel van de Caribische eilanden in ieder geval twee doden te betreuren zijn, schrijft BBC News. Twee anderen zijn zwaargewond. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers op de Nederlandse eilanden.
 12. Macron spreekt zich uit

  'We zullen slachtoffers moeten betreuren en de schade op de eilanden is aanzienlijk', zei de Franse president Emmanuel Macron woensdagavond in een toesprak over orkaan Irma. 'Op dit moment is het moeilijk een totaalbeeld te kunnen schetsen, maar ik kan wel zeggen dat de impact hard en wreed zal blijken.'

  Sint Maarten is voor de helft Frans. Het Franse eiland Saint Barthélémy is eveneens geraakt.
 13.  

  Evalueren schade is begonnen

  De militairen op alle Bovenwindse Eilanden zijn begonnen om de schade op te nemen, schrijft kolonel Peter Jan de Vin op Twitter vanuit Sint Eustatius. Er stijgt ook een helikopter op met een camerateam van Defensie om de schade vanuit de lucht te filmen.
 14. Eerste mensen wagen zich op straat

  In Philipsburg, de hoofdstad van Sint Maarten, wagen de eerste mensen zich alweer op straat, meldt de NOS. Het hoogtepunt van de orkaan heeft zich nu verplaatst naar het Amerikaanse eiland Puerto Rico, ten westen van Sint Maarten.

  Contact met Sint Maarten blijft moeilijk. 'Het laatste wat ik gehoord heb, is dat de hoofdtoren van de provider UTS is omgevallen en dat het ernstige schade aan hun systemen heeft veroorzaakt. Om te voorkomen dat het netwerk verder beschadigd raakt, hebben ze het netwerk volledig platgelegd', schrijft kennis die kort heeft gesproken met een ooggetuige op Sint Maarten.

  'Dit betekent dat, tot de storm voorbij is, er nauwelijks communicatie mogelijk is met Sint Maarten.'
 15. 'Alles is verzwakt en kapot'

  Op Sint Eustatius wordt met angst uitgekeken naar tropische storm Jose, die zich mogelijk ontwikkelt tot orkaan. 'Er is al schade, maar als Jose morgen ook langs raast, is het een ramp', zegt Walter Hellebrand van de Monuments Foundation op het eiland Sint Eustatius tegen nieuwswebsite Caribisch Netwerk.

  De schade op Sint Eustatius na orkaan Irma is groot. Veel huizen zijn verwoest en elektriciteitspalen omgewaaid, meldt Hellebrand. De elektriciteit is bijna op het hele eiland uitgevallen. Hellebrand maakt zich nu vooral zorgen over Jose: 'Alles is verzwakt en kapot. Als er nu nog een orkaan bovenop komt, is de schade niet te overzien.'

  De verbinding is op de meeste eilanden uit de lucht: alleen via internet is Hellebrand nog te bereiken. Zijn broer, die op Sint Maarten woont, kan hij niet bereiken, schrijft Caribisch Netwerk. 'Het laatste wat ik hoorde is dat het heftig was: alles was verwoest.' Hellebrand wordt emotioneel als hij eraan denkt. 'Tijdens orkaan Luis in 1995 is hij alles kwijtgeraakt. Hij heeft alles weer opnieuw moet opbouwen en nu gebeurt dit.
 16. Debat Venezuela uitgesteld

  Het kabinet heeft een debat over de situatie in Venezuela uitgesteld omdat het druk is met de coördinatie van nationale en internationale hulp aan de Bovenwindse eilanden, meldt ANP. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vroeg aan het begin van het debat om uitstel. Volgens Koenders zit er 'een internationale dimensie' aan de ramp. De Verenigde Staten hebben al aangegeven hulp te willen geven als dat nodig is.
 17. Schade op Sint-Eustatius

  ANP melt dat de orkaan Irma ook op het eiland Sint Eustatius voor veel schade heeft gezorgd. Overal 'bomen die op de weg liggen en elektriciteitspalen die zijn weggewaaid. Het ziet er niet goed uit', zei directeur Walter Hellebrand van Monumentenzorg op Sint Eustatius tegen het Curaçaose radiostation Paradise FM.

  Huizen zijn beschadigd door omgevallen bomen. Ook is de elektriciteit uitgevallen en is het telefoonverkeer ontregeld, waardoor telefoneren erg lastig is, zei hij.

  Er is nog geen officieel bericht over de schade.

  Hellebrand zat midden in de storm. 'Om een uur of twee of half drie 's nachts hoorde ik buiten onheilspellende geluiden. Ik heb alle ramen dichtgedaan en probeerde te slapen, maar dat lukte niet. Ik hoorde het donderen, dreunen, beuken en bonken. Ik zat opgesloten, ik hoorde van alles, maar ik zag niets', aldus Hellebrand.
 18. Het verwachte pad van Irma

  Het meteorologisch instituut National Hurricane Center heeft een kaart gepubliceerd met het pad van orkaan Irma in de komende uren en dagen.
 19. Rutte leeft mee op Facebook

  Minister-president Rutte spreekt op Facebook over 'vreselijke eerste berichten en beelden vanaf het Caribische deel van ons Koninkrijk.' Hij en 'andere kabinetsleden leven erg mee met de bewoners van de getroffen eilanden.'
 20. Marineschepen stomen op

  De marineschepen Zr. Ms. Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan hebben op veilige afstand het passeren van de orkaan afgewacht en stomen nu op naar Sint-Maarten. Halverwege de avond (plaatselijke tijd), zodra Irma de eilanden achter zich heeft gelaten, hopen ze aan te meren, meldt ANP. Ze hebben vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord.

  Zodra de orkaan over is getrokken, begint een honderdtal mariniers en manschappen van de genie met de schade opnemen. Ook kunnen de militairen zorg verlenen, puin ruimen en zo nodig de orde bewaken bij de schuilplaatsen waar de inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius dekking zoeken, laat het ministerie van Defensie weten. De militairen kwamen even voor de orkaan aan op de Bovenwindse Eilanden. Ze richtten er een commandopost in en legden verbindingen met hun hoofdkwartier op Curaçao. Na de orkaan zullen zij deze vermoedelijk beschadigde verbindingen herstellen om onder meer de schade te kunnen doorgeven.

  Met een NH90-helikopter zullen de militairen ook een beeld vormen van de schade vanuit de lucht.
enz, enz.