vrijdag 8 september 2017

Nieuwe orkaan brengt nieuwe economische problemen

Nieuwe orkaan brengt nieuwe economische problemen

08-09-2017

Bron: Beleggers Plaats

Cruisebedrijven als Royal Carribean (NYSE: RCL) en Carnival (NYSE: CCL) beleven een fantastisch jaar. Hun beurswaarde is in 2017 al respectievelijk 44% en 27% gestegen. In afwachting van orkaan Irma daalde dinsdag de koers van beiden 4%, waarna woensdag verdere verliezen volgden. Net als concurrent Norwegian hebben deze bedrijven reizen naar de Caribische eilanden moeten schrappen vanwege de hevige stormen. Die eilanden zelf zullen overigens ook met grote economische schade te maken krijgen. Het grootste slachtoffer daarvan is wellicht Puerto Rico, dat het toch al financieel moeilijk heeft.

Vergoedingen

Irma is een orkaan van de hoogste categorie, en heeft windstoten van wel 300 km per uur genoteerd. Dat betekent dat de cruise-industrie nu voor de tweede keer in iets meer dan een week beperkt wordt door extreem noodweer. Eerder moesten de bedrijven hun plannen bijstellen nadat ‘Harvey’ een haven bij Houston dwong te sluiten. Norwegian, Royal Carribean en Carnival laten zich tijdens deze crisis wel van hun beste kant zien. Zo hebben ze alle drie beloofd om geschrapte of verkorte reizen volledig of deels te vergoeden. Ook helpen ze aan het financieren van herstelwerkzaamheden. Zo heeft Carnival in de nasleep van Harvey 1 miljoen dollar beloofd voor de wederopbouw van het verwoeste gebied. De stichting van voorzitter Micky Arison heeft daarnaast nog eens 1 miljoen dollar beloofd.

Puerto Rico

Puerto Rico zal veel meer geld nodig hebben. De economie van het eiland, dat officieel Amerikaans grondgebied is, bevindt zich al jaren in een crisis. Vanwege te veel overheidsuitgaven, een grote afhankelijkheid van schulden en een inefficiënt energiesysteem heeft het nu te maken met een schuld van 74 miljard dollar, en moest het in mei een faillissement aanvragen. Volgens gouverneur Ricardo Rossello heeft het eiland in de begroting 15 miljoen dollar vrijgemaakt dat gebruikt kan worden in noodsituaties. Daarnaast zal het vrijwel zeker ook financiële hulp van de Amerikaanse federale overheid krijgen.

Migratie

Irma kan echter ook indirect de economische situatie van het land verergeren. Sinds 2007 is de bevolking van Puerto Rico 10% afgenomen. Inmiddels is er sprake van een vicieuze cirkel; bewoners vertrekken massaal naar het Amerikaanse vasteland op zoek naar banen, waardoor de economie verslechtert, en er meer mensen vertrekken. Een orkaanramp zal de migratie waarschijnlijk alleen maar doen toenemen. Experts vrezen daarnaast dat de orkaan het eiland weken, of zelfs maanden, zonder stroom kan achterlaten. Ook in normale omstandigheden is het elektriciteitsnet er immers zwak en kwetsbaar.