dinsdag 12 september 2017

China wil benzine- en dieselauto’s volledig verbieden

China wil benzine- en dieselauto’s volledig verbieden

China-wil-benzine--en-dieselauto’s-volledig-verbieden
China wil in de toekomst de verkoop van diesel en benzine auto’s verbieden. Daarmee hoopt het land haar automarkt, die de grootste afzetmarkt van de wereld vormt, schoner en milieuvriendelijker te maken. De staatssecretaris van Industrie, Xin Guobin, heeft namens de Chinese regering laten weten dat het met een onderzoek is gestart naar de mogelijkheden om de auto’s te verbannen. Het is nog onduidelijk wanneer de wet vorm zal krijgen en aangenomen zal worden. Wel heeft de overheid gezegd dat rond 2025 op zijn minst een vijfde van de totale autoverkoop in China moet bestaan uit elektrische en hybride auto’s.
‘Het geplande verbod op diesel- en benzineauto’s zal een bijzonder grote invloed hebben op de ontwikkeling van onze auto-industrie’, zei Guobin tegen Xinhua, een Chinees persbureau. Hij voorspelt dat de verandering voor ‘turbulente tijden’ in de industrie zou gaan zorgen. De auto-industrie van China is de afgelopen jaren flink gegroeid: vorig jaar produceerde het land 28 miljoen auto’s. Dat is bijna een derde van de totale hoeveelheid auto’s die dat jaar wereldwijd geproduceerd zijn. Ook zal de afschaffing van diesel- en benzineauto’s een enorme invloed hebben op de vraag naar olie in China. Het land is nu de op een-na-grootste afzetmarkt van olie voor de Verenigde Staten.
China is niet het enige land dat haar zinnen op een schonere auto-industrie gezet heeft. Ook het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben al aangekondigd dat zij hun wegen in 2040 vrij van benzine- en dieselauto’s willen zien. Daarmee hopen ze milieuvervuiling tegen te gaan. De eerste automerken spelen al in op deze nieuwe opkomende markt voor elektrische auto’s. Zo heeft Volvo, het Zweedse automerk dat in handen is van het Chinese bedrijf Geely, al laten weten dat al haar auto’s vanaf 2019 een elektrische motor zullen hebben. Geely heeft op haar beurt gesteld dat het in 2025 een miljoen elektrische auto’s in China verkocht wil hebben. Andere grote bedrijven die inspelen op de groeiende markt voor elektrische auto’s zijn Renault-Nissan, Ford en General Motors. Zij onderzoeken al langere tijd de mogelijkheden om elektrische auto’s in China te kunnen produceren. De Chinese afzetmarkt voor auto’s blijft nog altijd flink groeien: de automerken willen zich daarom alvast voorbereiden op het moment dat de Chinese auto-industrie inderdaad volledig elektrisch wordt, zodat ze hun auto’s alsnog op de Chinese markt kunnen blijven verkopen.