dinsdag 12 september 2017

Burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne vermoord

Burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne vermoord
   
11/09/17 om 22:34 - Bijgewerkt op 12/09/17 om 12:21
 
Bron: Belga
 
Alfred Gadenne is maandagavond om het leven gebracht op de begraafplaats van Lowingen, een deelgemeente van Moeskroen. De 71-jarige burgemeester werd er de keel doorgesneden. Er werd een verdachte opgepakt, zegt de procureur des konings Christian Henry. Die heeft ondertussen bekend dat hij betrokken is, zonder verder in detail te treden.
Gadenne begaf zich zoals elke avond naar de begraafplaats, aan de overkant van zijn woonplaats, om er de poort te sluiten. Daar werd hij door een gewapende man opgewacht, aangevallen en om het leven gebracht, zegt de procureur van Bergen-Doornik maandagavond.
'Rond 19.50 uur kreeg de brandweer van Moeskroen een anonieme oproep binnen dat iemand was gedood op de begraafplaats van Lowingen. De politie van Moeskroen ging daarop ter plaatse en vond het lijk.

Opgepakt

Er werd eveneens een verdachte opgepakt. Die heeft ondertussen gezegd dat hij betrokken was', zei procureur des konings Christian Henry. In de loop van de dag zal de verdachte voor de onderzoeksrechter komen.
De verdachte zou de zoon zijn van een vrijwillige brandweerman die voor de stad Moeskroen gewerkt heeft, zo vernam persagentschap Belga uit gerechtelijke kringen. De vader stapte twee jaar geleden uit het leven nadat hij ontslagen was. Zijn zoon zou Gadenne vermoord hebben uit wraak.

Reacties

De dood van Alfred Gadenne heeft heel wat verontwaardiging veroorzaakt in de politieke wereld.
Tal van inwoners van Moeskroen staan sinds dinsdagochtend aan te schuiven aan het gemeentehuis om het rouwregister te tekenen. In de gemeentescholen werd dinsdag om 10 uur een minuut stilte gehouden.
De gemeenteraad van Moeskroen kwam dinsdagochtend samen, maar duidde nog geen plaatsvervangende burgemeester aan. Mogelijk wordt schepen Brigitte Aubert (CDH) aangeduid als plaatsvervanger. Verwacht wordt ook dat de volgende gemeenteraad, die normaal zou plaatsvinden op 25 september, uitgesteld wordt.
In het gemeentehuis is dinsdag ook een cel opgericht om psychologische bijstand te verlenen aan het gemeentepersoneel. Een groot deel van het personeel is in shock na het vernemen van het nieuws over de moord.
Benoît Lutgen, voorzitter van CDH, en voormalig Waals minister-president Paul Magnette (PS) hebben op Twitter al hun medeleven betuigd. Lutgen is afgelopen nacht naar Moeskroen gegaan, enkele uren nadat hij het overlijden Gadenne vernomen had.