woensdag 2 augustus 2017

Uitspraak rechtbank: 'monster van Leersum' gaat de cel in

Uitspraak rechtbank: 'monster van Leersum' gaat de cel in

De 81-jarige Rudolf R. die al jarenlang zijn buren het leven zuur maakt, gaat voor drie maanden de cel in, oordeelde de rechtbank in Utrecht. Ook heeft hij een contact- en gebiedsverbod gekregen. Al 17 jaar lang terroriseert 'het monster van Leersum' de familie Griffioen met vernielingen en inbraken. In juli eiste het Openbaar Ministerie drie maanden cel tegen R. voor twee vernielingen en erfvredebreuk.
Sinds september 2000 woont het gezin Griffioen in de bossen in Leersum, waar ze te maken kregen met onophoudelijke vernielingen van de buurman aan onder meer tuinmeubulair en auto's. Ook verdweden voortdurend spullen uit hun huis, waarna ze besloten een camera op te hangen. Het bleek de bejaarde  buurman te zijn. De overlast en vernielingen houden na 17 jaar nog steeds aan. In oktober 2016 vertelden Gert Griffioen en zijn vrouw hun verhaal tegen de Volkskrant. 

Ondanks tal van bemiddelingspogingen en rechtszaken blijkt de man onverbetelijk. Vorig jaar kreeg R. een dwangsom van 300 duizend euro opgelegd als hij nog een keer op het erf van zijn buren of in de bossen van Leersum zou komen. Daar trok de buurman zich niks van aan en de overlast bleef aanhouden.

Aanklacht

Hij stond voor de rechter omdat hij in oktober 2015 en maart 2016 twee auto's heeft vernield van zijn buren. Ook zou hij in april vorig jaar huisvredebreuk hebben gepleegd. Daarvan zijn beelden gemaakt. Of een celstraf daadwerkelijk wat zal oplossen is de vraag, aangezien de man ook weer vrij zal komen. Het OM eiste daarom ook een contact- en locatieverbod. Elke keer wanneer de buurman de maatregel overtreedt, zal de 81-jarige Rudolf R. een maand celstraf krijgen. 

De gevolgen van de pesterijen zijn voor de familie Griffioen groot. De kwestie kost handenvol geld, hun woning is door de buurman onverkoopbaar geworden en ze voelen zich niet vrij of veilig in hun eigen woning. Daarnaast merkte de openbaar aanklaagster in juli op dat de verdachte niet heeft willen meewerken aan een onderzoek naar zijn persoon, hoewel er vermoedens zijn van een psychische problematiek.

Lees meer

Buren van 'monster van Leersum' mogen dwangsom van 300 duizend euro innen 
Dat oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag in een al jaren slepend burenconflict. Het beslag dat de buren op de woning van de buurman hebben laten leggen, is daarom volgens de rechter rechtmatig.