vrijdag 11 augustus 2017

Europa Raakt ons allemaal

RaboResearch - Economisch Onderzoek

8 augustus 2017
Het Britse referendum over het lidmaatschap de Europese Unie heeft ook in Nederland het debat over het EU-lidmaatschap doen oplaaien. En daarmee de vragen over de EU en de voor- en nadelen van het lidmaatschap van ons land.
Onze economie is diep vervlochten met die van de EU. Een goed of slecht functionerend Europa raakt iedereen. Allereerst ondernemers, vooral zij die internationaal handelen, maar uiteindelijk ook burgers. Daarom wil de Rabobank het debat over Europa regelmatig voeden met feiten en analyses. Hier vindt u onze publicaties over de voor- en nadelen van de EU en over de toekomst van de EU.
De voor- en nadelen van de EU
De EU en de Nederlandse transportsector: winnaars en verliezers - 7 maart 2017
Op het niveau van de bedrijfstak als geheel heeft de transportsector duidelijk baat gehad bij het feit dat een groep Europese landen zich heeft verenigd in de Europese Unie. Maar voor individuele wegvervoersbedrijven is het soms een ander verhaal.
Europa gebaat bij onafhankelijk toezicht - 7 maart 2017
De Interne Markt heeft enorme voordelen meegebracht voor bijna alle Europeanen. Dit wil echter niet zeggen dat de Europese wetgeving vlekkeloos werkt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de problemen met controle op de CO2-uitstoot bij dieselauto’s.
De Nederlandse industrie kan niet zonder Europa - 21 februari 2017
De Nederlandse industrie is sterk afhankelijk van de export. Gemiddeld wordt ongeveer 61 procent van alle industriële productie in ons land geëxporteerd. Het grootste deel van deze export belandt bij onze ooster- en zuiderburen.
Europa gewogen (column) - 9 februari 2017
Zeker nu de Europese samenwerking ter discussie staat, is het van groot belang alle economische voor- en nadelen van het Nederlandse lidmaatschap van de EU zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. De Europese integratie heeft ons immers geen windeieren gelegd.
De Nederlandse groothandel vaart wel bij de Europese Unie - 26 januari 2017
De Europese Unie is belangrijk voor de Nederlandse groothandel. Het grootste deel van de export van de Nederlandse groothandel gaat namelijk naar EU-landen. Met name het vrije verkeer van goederen brengt de sector veel voordeel.
Wie maakt in Europa de dienst uit? - 11 januari 2017
De EU lijkt te worden geregeerd door talloze raden, commissies, projectgroepen en uitvoerende organen. Welke zijn de belangrijkste, en wie maakt in Europa eigenlijk de wetten?
Ons land is met Europa vervlochten - 22 december 2016
Nederland is één van de zes landen die zich oprichter van de EU mag noemen. Ons land was er vanaf het begin bij. Het heeft in veel opzichten voorop gelopen. Waarom zou ons land ooit uit de EU willen?
EU in je binnenzak - 21 december 2016
Na implementatie van nieuwe regels in de EU met betrekking tot oplaadkabels van mobiele telefoons, zijn 99% van de verkochte telefoons oplaadbaar met een micro-usb-kabel. Daarbij is de productie van elektronisch afval flink afgenomen.
Zorgeloos online winkelen in Kopenhagen en Milaan - 21 december 2016
Steeds meer Nederlanders kopen producten of diensten bij webshops uit andere EU-landen. De duidelijke en goede voorwaarden van webshops in de EU hebben we onder meer te danken aan de samenwerking van de Europese Unie.
Selfies uit Parijs - 18 november 2016Dankzij Europese samenwerking in het openbreken van de telecommarkt, waar monopolies 25 jaar geleden nog de dienst uitmaakten, is mobiel bellen en internetten flink goedkoper geworden.
De Nederlandse land- en tuinbouw heeft groot belang bij de EU - 14 november 2016
In deze publicatie volgt een uiteenzetting van de impact die een vertrek van Nederland uit de Europese Unie (Nexit) heeft op de Nederlandse land- en tuinbouw. Met de slotvraag: Zal de Nederlandse land- en tuinbouw de ruim 800 miljoen euro aan inkomenssteun blijven ontvangen bij een Nexit?
De toekomst van de EU
De ongewisse toekomst van de Europese integratie - 9 februari 2017Wereldwijd erodeert de steun voor economische integratie. Een eerste serieuze vorm van Europese desintegratie is de Brexit. Er is echter te weinig aandacht voor de economische gevolgen van het (gedeeltelijk) ontmantelen van de Europese samenwerking.
Het Brexit-plan van May is minder rooskleurig dan geschetst (Engelstalig) - 20 januari 2017
We hebben de belangrijkste punten van de langverwachte speech van Theresa May over haar Brexit-plannen op een rijtje gezet. Hoewel het positief is dat er nu meer duidelijkheid is over het standpunt van het VK, zal de uitvoering van deze plannen moeilijk zijn.  
Breaking up is hard to do… - 12 december 2016
Bij de invoering van de euro zijn sommige landen toegetreden zonder al teveel na te denken over de economische consequenties van een gezamenlijke munt. Nu er landen zijn die overwegen om uit de eurozone te stappen, is het raadzaam om ditmaal wel vooraf een goede kosten/batenanalyse te verrichten.
Zo eenvoudig is een Nexit niet - 6 december 2016In maart 2017 kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer, en de eurosceptische PVV van Geert Wilders staat op voorsprong in de peilingen. Kan een kabinet het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie zomaar opzeggen?
De voor- en nadelen van Eurobonds - 24 november 2016Met een zekere regelmaat wordt gesuggereerd dat de lidstaten van de eurozone zouden moeten overgaan op de uitgifte van eurobonds. Dit zijn obligaties die door een centraal Europees agentschap worden uitgegeven ter financiering van de staatsschuld van de deelnemende landen. Wat zijn de potentiële voor- en nadelen van eurobonds?
EU exit contagion risk (Engelstalig) - 4 november 2016In deze Special zoomen we in op het exit-besmettingsrisico van ‘Brexit’ op andere EU-landen. We kijken naar het huidige politieke landschap in de EU en de trend van euroscepticisme. Alhoewel we de kans op een herhaling van ‘Brexit’ in de andere lidstaten onwaarschijnlijk achten, is het zeker zinvol om sommige landen het komende jaar in de gaten te houden.